Quantcast

20 цитата от Умберто Еко

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2016 в 08:30 43691 4

По-рано днес сутринта научихме, че известният италиански писател и философ Умберто Еко е починал в дома си на 84-годишна възраст, в петък вечерта.

В негова памет ви представяме 20 от най-запомнящите се цитати на Умберто Еко:

1. За вечната слава първото, от което се нуждаете, е космическо безсрамие.

2. Новите технологии убиват мисленето.

3. Смелостта е онова, което те превръща от съзерцател в участник.

4. Културата, не войната, циментира европейската идентичност.

5. Колко спокоен би бил животът без любов! Колко безопасен, безбурен... и колко скучен!

6. Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на комуникацията. Тя е разговор за възможни светове. За реалността би могло да комуникира дори едно куче. То обаче не може да лъже.

7. Според мен е важно не толкова да имаш спомени, колкото винаги да си разчистваш сметките с тях, да възобновяваш контакта си с детството, да преоткриваш хората от онова време, някоя приятелка, учителката, в която аз и приятелите ми винаги ще сме влюбени. Аз използвам много детството си в своите книги

8. Книгата е крехко същество, което страда от разрухата на времето, страхува се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите не само от човечеството, но също така и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението.

9. Романът е като дете. Поне две години трябва да се грижиш неотлъчно за него.

10. Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето.

11. Дейността на писателя се състои в това да „създава“ своя собствен читател.

12. Писмените произведения никога не променят настоящето, те могат единствено да променят бъдещето. Например, четете книга, която ви оказва дълбоко впечатление; постепенно се променя вашият начин на мислене, вашата личност, и утре или вдругиден вие се държите по коренно различен начин. Онези, които се обръщат към интелектуалците с молба да решат глобални проблеми, правят грешка.

13. Средновековието има две лица. Първото е богословското, философското, монашеското, латинското. Това е по-скоро моето, ако се имат предвид романи като „Името на розата“ и „Махалото на Фуко“. Другото лице е това на трубадурите, на селяните, едно присмехулно, войнствено лице, в което се говорят нови езици. Това е Средновековието на „Баудолино“.

14. Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи.

15. Истинският герой е винаги един герой по погрешка.

16. Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи.

17. Не знам дали съм изпитвал големи удоволствия. Вероятно пак заради католическото ми възпитание търсенето на щастието не е присъствало в хоризонтите ми. Живея със съзнанието, че съм бил глезен и не искам да се оплаквам, би било малко прекалено! Аз съм спокоен, очаквам спокойно смъртта си, като все пак не бих желал да свърша в адски мъки.

18. За „Името на розата”: Един приятел ме беше помолил да напиша кратка детективска новела, по която да направи сериал. Казах му, че ако направя това, тя ще се развива в Средновековието и ще бъде поне 500 страници. Разбира се, сериалът не се осъществи, но вече бях запален по идеята да напиша историята.

19. Понякога мразя този роман. Действително мисля, че някои от следващите книги са по-добри. Но това се случва на много автори. Маркес може да напише 50 книги, но винаги ще бъде помнен с „100 години самота“. Всеки път, когато издам ново заглавие, продажбите на „Името на розата“ скачат, тъй като хората решават да прочетат най-известната книга преди новата.

20. Вярвам, че това, което ние ставаме зависи от това, което нашите бащи ни учат в различни моменти, в които не се опитват да ни научат. Ние се формираме от малки късчета мъдрост.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2016 в 15:47

Вероятно мисъл номер 6 му е помогнала на конгреса по семиотика в София. Този конгрес, заедно с двете награди,които президенчето даде 2014 на джебелци, работещи за Гугъл преводача бяха част от активните мероприятия за покриване на една гиляма кражба.

20.02 2016 в 13:34

Към 2 - превод... Много съм съгласен с написаното. С музиката е същото вече помията буквално ни залива онлайн и е достъпна с надути от реклама статистики и лъскава опаковка. Башмоушън.

"Социалните медии дават право да говориш с легиони от идиоти, които първо са говорили само в бара след чаша вино, без да вредят на обществото. Те бързо бяха заглушени, но сега те имат същото право да се говори за Нобелова награда. Нахлуването на глупаци.

via Google Translator.

20.02 2016 в 10:40

"Quando un uomo muore, non viene strappato un capitolo dal libro, ma viene tradotto in una lingua migliore".

E per non dimenticare mai:

«I social media danno diritto di parola a legioni di imbecilli che prima parlavano solo al bar dopo un bicchiere di vino, senza danneggiare la collettività. Venivano subito messi a tacere, mentre ora hanno lo stesso diritto di parola di un Premio Nobel. È l'invasione degli imbecilli».

Това е подарък от Еко за всички, които си изкарват парите в интернет!

20.02 2016 в 09:51

Много полезна статия за "читателите" на Еко, които единствено са гледали "Името на розата".

На кинофестивала през 1986-та.