Чуй книгите: на гости в обновената библиотека на Гьоте-институт

OFFNews 16 октомври 2020 в 10:35 2868 0

Снимка Минко Минев

След няколко месеца ремонт библиотеката на Гьоте-институт се завръща с обновена визия, вдъхновена от идеите за социална и екологична устойчивост и още повече библиотечно пространство за читатели, беседи и събития. Място за обмен и разговори, достъпно за всички – такъв е замисълът зад обновеното пространство в института. Като нова пресечна точка за срещи и културни мероприятия в столицата, библиотеката следва мисията да се превърне в много повече от място за мълчаливи читатели. Читателските карти, както и достъпът за посетители са безплатни.

Откриване на обновената библиотека с представяне на най-новите аудиокниги на немски и български език ще бъде на 21.10.2020 от 18.00ч. до 19.30ч., Гьоте-институт България, библиотека, ул. „Будапеща“ 1, гр. София

Заедно със Storytel, Гьоте-институт представя най-новите аудио книги на немски и български език. Аудиокнигите на немски език от дигиталната библиотека на Гьоте-институт Onleihe могат да бъдат изтеглени на различни устройства безплатно. От своя страна пък Storytel предлага срещу заплащане повече от 1500 аудиокниги на български език. По време на събитието актрисата Йоанна Темелкова, позната от телевизионния екран и от сцената, ще чете откъси от тях. А присъстващите ще имат възможност да завържат очите си, за да могат изцяло да се концентрират върху звука.

Защо аудиокниги?

На немския книжен пазар аудиокнигите дълго време не са достатъчно добре приети. Хората трудно свикват с мисълта, че освен да четат книги, могат и да ги слушат – като възможно допълнение на класическия книжен формат. И все пак в последните години аудиокнигите успяват да завладеят пазара не само в Германия и по света, а също и в България. При това форматът е подходящ за хора със зрителни увреждания или затруднения с четенето.

В този контекст обновената библиотека на Гьоте-институт със своята включваща концепция, заедно с Фондация Синергиа кани хора със зрителни увреждания и дислексия, за да им представи някои актуални книги за слушане. Кучетата водачи също са добре дошли. Поради ограничения брой места във връзка с разпространението на COVID-19, до събитието ще се допускат гости само след предварителна регистрация тук. Събитието ще се проведе на български език.

Събитието е с вход свободен, но с ограничен брой места и само след предварително записване тук. Събитието ще бъде проведено при стриктно спазване на мерките във връзка с разпространението на COVID-19

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови