Търговска верига лъже с промоциите

OFFNews 14 август 2015 в 16:27 9809 6

Снимка Архив

Търговска верига е заблуждавала клиентите си, като е формирала некоректно процента на намаление на стоки в промоции, съобщи Комисията за защита на потребителите, която забрани нелоялната практика на търговеца, но не съобщи името му.

За да обяви по-голямо намаление, веригата повишила цените по-малко от месец преди началото на намаленията и така фиксирала по-голям процент отстъпка.

Тя ги увеличила с 2%, след което обявила 25% отстъпка.

Друга нелоялна практика при същия търговец била той да обявява процента намаление, но не върху последната цена на стоката, а върху по-висока цена от предишен период.

Търговската верига е продавала продукт на редовна цена от 7.99 лева, а при обявяване на промоция с 36% отстъпка цената е била 6,99 лв. Процентът на намалението е изчислен върху 10,99 лв., колкото е струвал през друг, по-стар период. Реалната отстъпка в случая е била 14%.

Експертите на КЗП съветват потребителите да бъдат изключително внимателни при пазаруването при промоции, тъй като е възможно да попаднат на различни некоректни действия на търговци. Преди всичко е полезно да направят предварително проучване на какви цени се предлага от другите търговци интересуващият ги продукт.

Комисията приканва потребителите, които попаднат на некоректно поведение от страна на търговци при провеждане на промоции, да сигнализират в институцията. Тъй като подобни акции могат да бъдат провеждани и за много кратък период от време, потребителите биха могли да се възползват от Националния телефон на потребителя 0700 111 22.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови