Съдът забрани на "Техномаркет" да подвежда клиентите си при пазаруване с ваучери

OFFNews 17 юли 2016 в 11:05 11706 0

Върховният административен съд взе окончателно решение по казуса КЗП срещу "Техномаркет".

С решение от 6 март съдът отхвърля жалбата на "Техномаркет" срещу решението на Комисията забрана на заблуждаваща нелоялна практика: чрез електронния си магазин търговската верига е продавала подаръчни ваучери, без да уведоми своевременно клиентите си, че с тях може да се пазарува само в търговската мрежа, но не и онлайн. Това не е било написано в сайта, нито дори в секцията с подаръчните ваучери, нито на самите тях. На 15 юли 2015 г. председателят на КЗП издава заповед, в която забранява това. "Техномаркет" обжалват. Окончателното решение на съда е факт близо година по-късно.

"Търговецът умишлено е прикривал тази важна информация, която има отношение към вземането на решение от клиента дали да закупи такъв ваучер. Обикновено при избора на подарък ние се ръководим от това за кого е предназначен. В този смисъл, ако знаем, че получателят му предпочита да пазарува през Интернет и ние очакваме този ваучер да му предостави такава възможност, то това би бил един от основните ни мотиви да го купим. Тази заблуда обаче не само би поставила подаряващия в неудобно положение, ако поднесе ваучера заедно с посланието, че може да бъде ползван и за покупки през електронния магазин на търговеца, но би създала и значителни неудобства на получателя на подаръка", пише в мотивите на съда.

Търговецът вече е отстранил нарушението и в Общите условия на сайта му вече фигурира уточнението, че ваучерите не важат за онлайн пазаруване. Независимо от това, за установената нелоялна практика е наложена санкция в размер на 1000 лв. "Техномаркет" ще трябва да заплатят и разноските по делото на КЗП - 300 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!