Златомир Загорчич пред Nostrabet: Личната ми цел е да се борим за купата и топ 6

Рени Петрова 02 юни 2024 в 11:30 732 0

Златомир Загорчич

Снимка Нострабет

Златомир Загорчич

Наставникът на Славия, Златомир Загорчич, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той даде оценката си за изминалия сезон в efbet Лига, отчитайки, че в крайна сметка целта беше изпълнена – да не бъдат въвлечени „белите“ в битка за оцеляване.

За новата кампания Загорчич заяви, че ще искат отборът да е далеч по-близо до шестицата в края на редовния сезон, както и да се опита да се класира максимално напред за Купата на България. Самият специалист изтъкна, че младите играчи се развиват далеч по-бързо, когато се срещат със силни тимове.

Здравейте, господин Загорчич! Сезонът в efbet Лига завърши преди дни. Как бихте оценили цялостно кампанията?

С прибирането ми в Славия успяхме да постигнем основната цел, която беше да не сме в долната шестица, където отборите се бориха за оцеляване. Това беше целта на целия клуб и на всички нас в съблекалнята, така че общо взето постигнахме това, което беше възможно. Сега вече е време да се гледа напред, за да се подобрим възможно най-много и разбира се, да имаме по-хубави резултати през следващата кампания.

Чисто игрово Славия изглеждаше много по-добре след Вашето завръщане, като слабите мачове бяха малко или повече рядкост. Какво липсваше, за да се превърнат някои равенства в победи и някои поражения в равенства?
Разбира се, липсваше ни класата в най-голяма степен. Аз обаче съм доволен от това, с което разполагаме в Славия. Вярвам на всички момчета в тима и съответно те ми вярват на мен. Оттам идват и резултатите. Нямаме такива възможности, че да привличаме готови и изградени играчи, така че разчитаме главно на това да даваме шансове на наши кадри. Даваме път на младите български играчи да се развиват.

Към края на сезона много млади играчи се подвизаваха в тима. Доволни ли сте от тях и очаквате ли те да вдигнат нивото още от идната кампания?

Всеки си има силни и слаби моменти в играта, особено когато говорим за млади състезатели. Адаптацията към мъжкия футбол изисква време. Ще се опитаме да вкараме и още няколко млади играчи. Всичко зависи от тях – колкото по-бързо пораснат, толкова по-бързо ще можем да ги интегрираме в отбора. За предстоящия лагер ще вземем още няколко състезатели от школата и се надяваме, че те ще напреднат бързо, за да влизат в официалните мачове.

За кои позиции имате желание да привлечете нови футболисти?

Не ми се говори за селекция, при нас това е особена тема. Разполагаме с тези играчи, засега, ако се отвори вратичка, то ще се опитаме да намерим някой добър състезател, който да ни помогне. По-голямата част от играчите ще си останат при нас. Двете млади крила, които играха в последния мач, са интересни и има още няколко деца от школата, на които ще се даде шанс. Надяваме се те да израстват постепенно и да станат титуляри на Славия, след време.

Ще има ли напускащи състезатели, както и съответен интерес към определени състезатели?

Разбира се, при подходяща оферта ще сме склонни да се разделим с някои играчи. Има някои играчи, към които има интерес. Дано успеят да преминат в по-големи клубове, да взимат повече пари и да направят стойностни кариери. Така действаме в Славия и се надяваме да продължат да се развиват на по-високо ниво.

Славия неизменно е в битката за шестицата през последните сезони. Предполагам, че и сега тази цел ще бъде преследвана?

Това е личната моя цел. За мен това е нещо, което може да изгради играчите много по-бързо. Като играеш със силните тимове, мотивацията е друга. Младите обичат тези дуели с топ тимовете много повече, отколкото да играят за оставане в групата или в средната четворка на класирането. Така децата се развиват по-бързо, така че ако успеем да намерим място там, ще е оптимално за нас.

Предполагам, че и Купата на България ще е интересно предизвикателство за вас?

Да, във всеки един мач се стремим към победа. Никъде няма да е лесно – нито в първенството, нито за купата, но ще дадем всичко от себе си. Ако пък успеем да спечелим купа и да играем в евротурнирите, то ще е голямо събитие за нас. Трябва да вярваме в себе си, защото иначе няма как да се получат нещата.

Това ще е поредно лято за Вас, в което ще работите с преимуществено млади играчи. Колко изцеждаща е работата с младите, но и кое Ви носи най-голямо удовлетворение?

Това си го знам само аз, колко е трудно (смее се). Не е лесно, трябва да се работи усърдно. Изисквам най-много дисциплина от играчите. Който спазва тези правила, то неговият шанс ще дойде.

Дарко Тасевски напусна щаба Ви преди дни. Ще липсва ли неговото присъствие сред младите?

За съжаление той напусна, да. Дарко премина в Левски, но все пак имам опитни хора около себе си, които знаят за какво става дума. Мартин Кушев и Радо Станев работят на това ниво от много години и са чудесни специалисти. Наясно сме какво трябва да се свърши и не смятам, че ще имаме проблеми.

Очаквате ли още от младите играчи да се развият, за да получат повиквателни за мъжкия национален тим?

Ние и сега имаме двама национали, в лицето на Ертан Томбак и Светльо Вуцов. Няма по-хубаво нещо от това да си в националния тим както за играчите, така и за клуба. Това дава шанс да бъдеш наблюдаван на международната сцена и евентуално да привлечеш внимание от по-богати клубове.

И за финал, господин Загорчич – какво си пожелавате до края на годината?

Пожелавам си основно здраве и късмет. Ако работим здраво, то не би трябвало да имаме проблеми. В други моменти пък и малко късмет се надяваме да ни помогне.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх