Жестока трагедия преобръща живота на футболна легенда

OFFNEWS 05 януари 2017 в 21:16 9873 2

Жестока трагедия преобръща завинаги живота на уругвайската футболна легенда Дарио Силва.

На 23 септември 2006-а година наскоро освободеният от Портсмът бивш нападател на Каляри, Еспаньол, Малага и Севиля пътува за среща с евентуалния си нов работодател - Пенярол. Той обаче губи контрол върху мощния си пикап. Автомобилът се завърта няколко пъти и спира в стълб на централен булевард в Монтевидео.

Заедно със Силва в колата пътуват бившите му съотборници Елбио Папа и Дардо Перейра, които се отървават с уплаха. Шофьорът обаче е на границата между живота и смъртта, защото стълбът го премазва.

В продължение на три часа и половина нападателят е в медицинска кома - нарочна, тъй като през това време хирурзите ампутират напълно премазания му десен крак. Можете да си представите какво означава за един футболист да остане без крак. Дарио плаче в болничното легло, но сълзите не са от гняв, а от благодарност, че е останал жив и отново може да се радва на сина си.

На Дарио е поставена протеза и той отново може да ходи и играе. Той с изненада открива години по-късно факта, че негов приятел от Италия също е бил протезиран, но това не му е пречело да тича и скача.

"Винаги съм се чудил защо играе все с дълги долнища, а не по гащета", споделя по-късно Силва, който три години след инцидента бележи и първия си гол. Това се случва в благотворителен мач между звезди на Уругвай и Аржентина.

Силва преодолява болката от загубения крак като съсредоточава усилията си върху бизнеса със състезателни коне и гребането. Мечтата му е да участва на олимпийски игри, но не се сбъдва. Дарио се хвърля със същия плам в политиката, после се връща във футбола като скаут за млади таланти. Занимава се и с благотворителност. Най-важният извод за живота, който той прави е, че сълзите не помагат. Нужна е борба до последен дъх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови