Станислав Генчев пред Nostrabet: Крумовград може да е изненадата в елита напролет

Рени Петрова 18 декември 2023 в 12:26 1559 0

Станислав Генчев застана начело на Крумовград в критичен момент и когато тимът бе започнал да затъва. Крумовградци имаха само една победа в поредица от срещи и трудно вкарваха голове, а от силния им старт в първия за тях елитен сезон, нямаше и помен.

Генчев обаче пое поредното предизвикателство пред себе си, с което се превърна в единствения наш треньор, който е водил три наши отбора в групата на майсторите през тази календарна година.

Пред НБ Генчев изразява мнение за първите пет мача на Крумовград в първенството под негово ръководство и разкрива очакванията си за пролетния полусезон.

Г-н Генчев, кое Ви хареса в играта на Крумовград във въпросните пет срещи?

Най-важното е, че след всеки следващ мач успявахме да надграждаме и да се представяме по-добре от предходния, и резултатите го показаха. Да не забравяме, че първите ни три срещи бяха срещу трите най-добри отбора в България. На Лудогорец отстъпихме минимално в Разград, а срещу ЦСКА изиграхме силно първо полувреме и ако се бяхме възползвали от шансовете си, развоят на двубоя щеше да бъде друг. При гостуването на Черно море пък си поделихме по едно полувреме и им вкарахме два гола, нещо което рядко се отдава на гостуващ тим на „Тича“.

Разбират ли вече Вашите играчи какво изисквате от тях?

Те изпълняват задачите и в движение се приспособяват към новата система на игра. Ще отнеме обаче време, докато започнат да изпълняват напълно новите изисквания към тях и станат по-сигурни в действията си. Но те виждат, че това е правилният път за развитието на отбора и това ме обнадеждава.

Кой беше най-силният мач на Крумовград под Ваше ръководство?

Безспорно този при класическия успех над ЦСКА 1948 в Бистрица. Не само заради резултата, но и заради впечатляващата ни игра. Ние вкарахме три безответни гола, а отделно изпуснахме поне още 5 чисти положения срещу солиден съперник и с една от най-добрите защити в елита.

Къде има резерви отборът?

Аз съм убеден, че като цяло възможностите на нашите играчи са по-големи от това, което показаха. Но във фаза атака, във фаза защита, в прехода трябва да се подобрим, и смятам, че ако играчите разгърнат до голяма степен своя потенциал, може да се превърнем в една от изненадите през втория дял.

Каква е целта на Крумовград напролет?

Да завършим между 7-о и 10-о място след редовния сезон. Ако го постигнем, това ще е успех за отбора, предвид това, че участва за първи път в тази група. Но това, което искам, е винаги да излизаме на терена с нагласата, че всеки следващ мач от 10-те предстоящи, е най-важен.

Как виждате отборите, които също преследват подобно място в елита?

Ботев Пловдив имат изградена структура и достатъчно опит в Първа лига, и с това ни превъзхождат. Славия е сериозен противник и под ръководството на Загорчич е в подем, а Арда и Берое също са утвърдени при майсторите. Мисля обаче, че Крумовград може да приеме предизвикателството да се надиграва с всеки един от тях и при пълна концентрация от наша страна не само да им оказваме съпротива, но и да печелим точки.

Как искате да играе Крумовград?

Бих искал да сме агресивни, да атакуваме и да сме доминиращ тим на терена. Да създаваме положения за гол и да не допускаме такива пред нашата врата. Доколко сме го постигнали, ще стане ясно в следващите месеци.

Говори се за интерес към водещи Ваши футболисти. При какви условия бихте се разделили с тях?

Засега няма постъпила конкретна оферта, но и няма как основен изпълнител, който и да е той, да си тръгне без пари. Крумовград помогна на много играчи да ги забележат, а и те помогнаха на Крумовград, но на трансферния пазар си има правила.

Алекс Колев изигра силна есен, вкара важни голове и стигна до националния отбор. Ако бъде продаден, как ще го заместите?

Ако трябва да съм честен, само за него нямам алтернатива, но защо да мисля за негов заместник, след като е наш играч в момента. Що се отнася до публикациите, че ще продадем Божидар Кацаров или Серкан Юсеин, първо нищо такова не се е случило, и второ, имаме и други опции за средата на терена. Една от тях например е Бисер Бонев, който ще се завърне след контузия.

Връща ли се Димитър Тонев в Ботев Пловдив?

Аз нямам такава информация. Той е важен играч за нас и е много полезен със своята креативност.

Колко нови попълнения ви трябват?

При всички случаи няма да правим гръмка селекция, тъй като ще опитаме да развиваме потенциала на наличните играчи, за които казах, че имат големи възможности и могат да ги реализират. Освен Момчил Цветанов, най-много да вземем още двама играчи на постове, където смятам, че трябва да се повиши вътрешната конкуренция.

Как успяхте да спазарите Момчил Цветанов?

За да няма спекулации, държа да отбележа, че се свързах с него, след като беше приключил отношенията си с Ботев Враца. Търсех ляв бек с опит и качества, тъй като Александър Георгиев ще поднови тренировки след операцията чак през март, и се насочих към Момчил. Той остана заинтригуван от проекта „Крумовград“ и се съгласи да дойде при нас.

Казахте проект. Да разбирам ли, че Крумовград няма да е мимолетна авантюра, а клуб с бъдеще?

Ще ви кажа само, че съвсем скоро започва да се строи нов стадион в Крумовград. Щом се прави такава инвестиция, това само по себе си говори, че ръководството иска в Крумовград да се прави футбол.

Какво искате да постигнете с Крумовград?

Моята основна цел е отборът да е разпознаваем със своя стил на игра, да практикува добър и печеливш футбол и всички други да се съобразяват с него. Искам да виждам отбор с характер, който е в състояние да се противопоставя на всеки един у нас, а когато не ни върви, да успяваме да излизаме победители или да не губим. Аз, където съм бил, винаги съм имал успехи - в Етър, Лудогорец, Локомотив София. Само в Ботев Пловдив имах неуспешен старт и не можах да разкрия треньорския си потенциал. Затова сега съм пределно амбициран да го направя за пореден път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки