Пламен Николов пред Nostrabet: Очаквам Левски да бие ЦСКА и да играе в Европа

OFFNews 30 май 2023 в 10:41 2097 0

Пламен Николов
Пламен Николов

Пламен Николов е легендарен вратар на Левски, с който три пъти печели титлата и два пъти Купата, и играе паметни мачове в Европа. Избиран е четири пъти за най-добър на своя пост у нас. Има и мачове за държавния тим на България, като най-важният от тях е този за третото място на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Тогава той пази през второто поувреме и не допуска гол срещу Швеция, а нашите печелят исторически бронзови медали.

Nostrabet потърси Пламен Николов, за да изрази мнение дали Левски ще е арбитър в спора за титлата и дали може да направи завършека на първенството драматичен.

Г-н Николов, какво очаквате от гостуването на Левски в Разград?

Как какво? Добра игра и позитивен резултат, разбира се. В последните мачове с Лудогорец отборът на Левски показа, че може да му се противопоставя успешно, но заради малшанс и лошо стечение на обстоятелствата се размина с победи, които заслужаваше с оглед на показаното на терена. Сега се надявам Левски да има и спортно щастие в предстоящия сблъсък.

Лудогорец обаче няма право на грешка?

Левски също няма, тъй като му се отдава възможност да се класира директно за Европа. Отделно Лудогорец е разклатен след това, което му се случи в Бистрица, и се надявам „сините“ да се възползват от този факт.

Може ли да се каже, че Левски ще е по-спокоен?

Абсолютно. Левски няма какво да губи, тъй като в най-лошия случай ще играе бараж за Лига на конференциите. Докато Лудогорец има какво да губи и напрежението ще е изцяло при тях.

Допускате ли, че е възможно съдията да се превърне в главно действащо лице, тъй като през сезона няколко отбора вече изразиха недоволство от ръководството на арбитрите в мачовете им с Лудогорец?

Ще бъде жалко, ако в толкова важна среща реферът се изложи. За доброто на нашия футбол ще е той да остане незабелязан и да не дава повод решенията му да се коментират впоследствие. Това ще се случи, ако е обективен и след като се придържа към правилата, отсъжда това, което вижда.

В последния кръг е Вечното дерби. Ще се справи ли Левски в него?

Вярвам, че ще го направи. Отборът се намира в успешна серия срещу ЦСКА, а отделно в последните няколко двубоя не е допускал и гол. Така че се надявам Левски да продължи традициите в този специален мач за родния футбол.

Има ли нещо по-сладко от това, Левски да не позволи на вечния враг да стане шампион в последния мач?

За мен е най-важно Левски да спечели срещу ЦСКА. Първо, защото тази победа винаги е носила неповторима наслада и удовлетворение на феновете на Левски, и второ, защото трите точки могат да позволят на Левски да стигне до Европа без бараж.

ЦСКА преследва по-висока цел. Означава ли това, че ще бъде по-мотивиран?

Това няма никакво значение, както и моментното състояние на двата тима и класирането им. Въпрос на престиж е да излезеш краен победител във Вечното дерби и затова настройката, амбицията и концентрацията идват от само себе си в този двубой.

Левски традиционно ще получи по-голяма подкрепа от трибуните. Ще му помогнат ли феновете?

Публиката на Левски винаги е била повече от тази на ЦСКА в тези срещи и определено е давала криле на „сините“ и сили да излизат от трудни ситуации. Така ще бъде и в това дерби, а и играчите на Левски са длъжници на своите привърженици през последните години, така че трябва да дадат всичко от себе си, за да ги зарадват.

Харесва ли Ви Левски тази пролет?

Доста неща ми харесват, например постоянството в резултатите и играта, с малки изключения. Но и много неща трябва да се подобрят, за да изглежда Левски така, както всички негови симпатизанти искат да го виждат.

Кои са тези неща?

Говоря глобално. Цялата обстановка в Левски и около него е нестабилна, щом се намира на това място в класирането. Когато Левски стане първи, а не е трети или четвърти, и когато участието му в европейските турнири не е поставено на карта, тогава може да се твърди, че Левски е върнал своята идентичност.

Какво мислите за изявите на Вашия адаш на вратата на „сините“?

Пламен Андреев е настоящето и бъдещето на Левски. Само на 18 години да пазиш редовно на най-популярния клуб у нас и в 21 мача да не си допуснал гол, това е най-добрият атестат за неговото представяне. Оттук нататък е необходимо той да продължи по същия начин, да не се възгордява и да остане здраво стъпил на земята. Качествата на Пламен са безспорни и от него зависи кога ще се превърне в завършен вратар.

Ще се отрази ли на играчите в последните два мача това, че Елин Топузаков няма да ги води през другия сезон?

Не смятам. Стимулът за изява за всеки футболист на Левски в срещите с Лудогорец и ЦСКА е огромен, а и те са професионалисти и са задължени да си вършат работата. Още повече, когато носиш фланелката на такъв велик клуб, какъвто е Левски.

Емил Велев каза, че Левски ще сбърка, ако назначи Саво Милошевич за нов наставник. Вашият коментар?

Мога да го направя, когато Левски официално обяви името на треньора. Сега витаят някакви неща в пространството, чета всеки ден какво се пише, но аз бих взел отношение по такива въпроси, когато има факти. Според мен Наско Сираков има нужните футболни познания, опит и авторитет, за да знае кое е най-доброто за Левски в този момент, съобразно възможностите на клуба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews