Николай Жейнов пред Nostrabet: Оставката на Михайлов е началото на неизбежната промяна

OFFNews 01 декември 2023 в 10:09 1120 0

Футболният агент, Николай Жейнов, даде ексклузивно интервю за сайта за прогнози Nostrabet.com. Футболният деец, който е част и от екипа на Димитър Бербатов определи оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС като „логична“ на база на цялостната липса на резултати в този спорт у нас през последните години.

Жейнов подчерта, че това е само първата фаза от „неизбежната промяна“ в българския футбол, която да бележи възвръщане към най-добрите време. Агентът призова за честно провеждане на бъдещ Конгрес, както за възвръщане на отстранените 140 клуба обратно в листите за гласуване на БФС.

Здравейте, господин Жейнов! През тази седмица стана ясно, че Борислав Михайлов подаде своята оставка като президент на БФС. Как ще коментирате оставката и предхождащите я събития?

- Мисля, че тя е логично следствие на управлението на българския футбол в последните години. Тя трябваше да е факт доста по-рано, за да не се стига до неприятните сблъсъци около мача с Унгария. Очевидно бе, че управлението на Боби Михайлов не дава необходимите резултати и футболът ни не върви в правилна посока. Общественото мнение също стигна до такъв момент на кипене, че вече никой не искаше това ръководство. Показателно е, че се чуха дори и гласове от управлението на държавата.

Футболната общественост от доста време апелираше за промяна на върха на БФС. Би ли решила обаче тя генералните проблеми в родния футбол?

- Ще има много проблеми за решаване в идните години и разбира се, те няма как да се решат за една нощ със смяна на президента. Това обаче мисля, че е началото на промяната, която е неизбежна.

Кой е Вашият фаворит за следващ президент на футболната централа?

- Не е тайна, че аз съм част от екипа на Димитър Бербатов, така че мисля, че е ясно кой е моят фаворит.

Помним, че Михайлов подаде оставка и преди няколко години, но след това се завърна начело. Очаквате ли някакви хитрини от бившето ръководство в месеците преди новия Конгрес?

- Факт е, че това се случи при предишната оставка на Михайлов. Не изключвам определени опити за някакви процедурни хватки, още повече, че доколкото ми е известно никой от Изпълкома не е подал оставката си. Според мен би било нормално там също да има депозирани такива. Все пак се надявам, че няма да се стигне до подобен сценарий, както при предишното напускане на Михайлов.

В този случай изглежда, че Михайлов няма да се кандидатира за поста отново. Има ли слухове около това кой ще е кандидатът на това ръководство?

- Предполагам, че ще има издигнат човек, който да бъде подкрепен директно или индиректно от сегашното управление. Не знам кой ще бъде, но предполагам, че едва ли ще е човек, който е бил част от Изпълкома. Нека има различни кандидати, стига да има честност и прозрачност при избора.

Стои на дневен ред и казусът със 140-те изключени клуба от БФС, като наскоро излезе информация и че те масово са изправени пред тежка финансова криза. Ще бъдат ли върнати тези клубове в листите на БФС и ще имат ли възможност да гласуват на следващия Конгрес, според Вас?

- Ако нямат право да гласуват на Конгреса, мисля, че ще бъде голяма несправедливост. Не е тайна, че тези клубове изразиха подкрепата си за Димитър Бербатов. Тази бройка представлява доста голям процент от клубовете гласоподаватели, така че ако те не получат правото си да гласуват, не мисля, че бихме могли да говорим за честен, прозрачен и представителен Конгрес.

Върши ли достатъчно държавата за българския футбол и може ли да видим някаква действителна промяна, без поемането на нов курс към спорта от страна на централната власт?

- За да има успех във футбола, трябва да има добро взаимодействие между клубове, БФС и държавата. Трите страни трябва да покажат доверие и взаимопомощ една на друга. Нещо, което очевидно не виждахме в последните години. Разбира се, че БФС е независим орган в своите решения, но без подкрепата на държавата и доверието от клубовете, няма как нещата да вървят напред.

Говорим често, че школите у нас не работят никак добре. Какви промени може да стимулират клубове като ЦСКА, Левски, Лудогорец и Ботев Пловдив да започнат да изпълняват основната си роля на спортни клубове, а не да разчитат предимно на чужденци?

- Аз много отдавна съм дал предложение за използване на схема за стимулиране и бонификации на клубовете, които дават повече път на млади български футболисти. Това трябва да се случва не чрез принуда, а да се убедят клубовете, че това е един добър път за тяхното развитие. За всеки един клуб, включително и грандовете, едва ли би имало по-хубаво нещо от това да изграждат своите юноши и да постигат успехи чрез тях. Това, че не се случва, или поне не с достатъчна честота, говори, че имаме проблем с методиката и работата в школите ни.

Националният отбор показа и някои добри неща в изминалия квалификационен цикъл. Имаме ли потенциал да надградим като представяния и резултати с Илиан Илиев и настоящия кадрови потенциал?

- Назначението на Илиан Илиев, според мен, бе едно от малкото добри решения на сегашното управление на БФС в последно време. Познавам го като човек и специалист и съм на мнение, че има потенциала и капацитета да вдигне нивото на отбора ни, а и мисля, че в двата му мача до момента, това се демонстрира. След периода на Младен Кръстаич така или иначе по-слаби резултати трудно можем да постигнем.

И за финал, господин Жейнов - каква оценка бихте поставили за 2023-а година в българския футбол и какво пожелавате за идната 2024-а?

- Не обичам да давам оценки, но фактите говорят, че не бе сполучлива година за българския футбол. Има стъпка назад и в националния отбор, и в клубното ни представяне. Можем само да си пожелаем всяка следваща година да бъде по-добра от предишната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!