Мондиал 2022 Катар: Дати, стадиони и къде да гледаме в България

OFFNews 24 октомври 2022 в 11:33 2243 0

Световно първенство

Снимка nostrabet.com

Световно първенство

Остават броени седмици до началото на 22-то Световно първенство по футбол. Най-голямото спортно събитие в света, което се случва на всеки четири години, събира 32-те най-добри национални гарнитури, а наградата е само една – Световната купа на ФИФА.

Тази година Мондиалът ще се проведе в Катар, като за пръв път в 92-годишната история на надпреварата тя ще се проведе през зимата. Първенството стартира на 20-ти ноември, а финалният мач е насрочен за 18-ти декември. Световното в Катар ще бъде второто, което се провежда в Азия след това от 2002 г. и първото, на което домакин ще бъде арабска държава. Това е и последното състезание, което ще се проведе с 32 отбора.

Както винаги, едно от най-интересните неща, които вълнуват милиони фенове по света е къде ще се проведат срещите. Двубоите ще се проведат на 8 стадиона – „Лусаил Стейдиъм“ в Лусаил (капацитет 80 000), „Ал Байт Стейдиъм“ в Ал Хор (60 000), стадион „974“ и „Ал Тумама Стейдиъм“ в Доха (40 000), „Халифа Интернешенъл Стейдиъм“ (45 416), „Едукейшън Сити Стейдиъм“ (45 350), „Ахмад бин Али Стейидъм“ (44 740) в Ал Райан и „Ал Джануб Стейдиъм“ в Ал Вакра (40 000). Подробна информация за световното първенство по футбол 2022 в Катар в страницата на Нострабет.

Там ще намерите още по-подробна информация за стадионите и за техните специфики. Всяко едно от въпросните съоръжения е оборудвано с климатици вътре в стадионите, които да поддържат температурата в граници, за да могат играчи и фенове да се чувстват комфортно.

За съжаление, родните фенове отново ще гледат най-престижното състезание само по телевизора. 64-те срещи, които ще бъдат изиграни в рамките на 29 дни, ще бъдат предавани на живот по две родни телевизии – БНТ и Диема Спорт/2/3. Голяма част от сайтовете за онлайн залози също ще предлагат картина от Катар на своите потребители, което със сигурност ще улесни проследяването на Мондиала за по-мобилните и млади фенове, които не са толкова привързани към телевизионните си приемници.

Както вече споменахме, 32 отбора от 6 континента и 5 конфедерации ще бъдат част от Световното. Те са разделени в 8 групи по 4 отбора, като на осминафиналите продължават първите два от всяка група. Груповата фаза започва на 20-ти ноември, а откриващият мач е между домакина Катар и Еквадор. Групите приключват на 2-ри декември, а ден по-късно започват „Мачовете на истината“ – елиминационната фаза. Осминафиналите приключват на 6-ти декември, а на 9-ти стартират ¼-финалите. Двете полуфинални срещи ще се проведат на 13-ти и 14-ти декември, а битката за третото място е предвидена за 17-ти декември. Най-чаканият мач пък ще се проведе на 18-ти декември на ст. „Лусаил“.

Първенството в Катар ще бъде последно за иконите Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Големи звезди като Мохамед Салах (Египет), Ерлинг Халанд (Норвегия) и Джанлуиджи Донарума (Италия) няма да бъдат част от спортния спектакъл, тъй като националните гарнитури на тези държави не успяха да преминат последната цедка. Това, разбира се, далеч не означава, че надпреварата няма да бъде препълнена от звезди.

Освен двамата гиганти в лицето на Роналдо и Меси, феновете на великата игра ще могат да се радват на отиграванията на Садио Мане, Неймар, Килиан Мбапе, Хари Кейн, Кевин де Бройне, Върджил ван Дайк, Душан Влахович, Винисиус Джуниър и още много.

Световното първенство през 2018-та в Русия, което бе спечелено от Франция, бе наблюдавано от близо 3.5 милиарда души. Очакванията са този Мондиал да подобри рекорда на предшественика си, като първоначалните прогнози са за число около 3.7 милиарда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!