Мариян Огнянов пред Nostrabet: Лудогорец не заслужи титлата, ситуацията в Левски е много деликатна

OFFNews 20 юни 2023 в 11:14 2038 0

Мариян Огнянов

Снимка

Мариян Огнянов

Бившият футболист на Левски и Ботев Пловдив, Мариян Огнянов, даде ексклузивно интервю за спортния уеб сайт Нострабет. Крилото даде мнението си за завършилото първенство в efbet Лига. Според него Лудогорец далеч не се е представил на кой знае какво ниво и е съмнително дали титлата на разградчани е истински заслужена.

Огнянов коментира и събитията в любимия Левски, където премина една турбулентна година и може би предстои още една подобна. Според него новият наставник Николай Костов има добри идеи за играта, но въпросът е дали те могат да се пренесат на терена. Футболистът определи ситуацията между ръководство и фенове като „деликатна“, което поставя допълнително напрежение върху наставника и играчите.

Здравей, Марияне! Първенството у нас завърши съвсем наскоро, при това с нова титла за Лудогорец. Закономерно ли беше завоювана тя?

Преди месец и половина казах, че ЦСКА има шансове за титлата след едно 0:0 срещу Левски, въпреки че „червените“ не играха добре. Това не говори съвсем добре за нашия футбол. Струва ми се, че нито ЦСКА, нито Лудогорец доминираха с качество през сезона, но бяха най-постоянни в изявите си. Не мога да кажа, че на Лудогорец титлата е особено заслужена. ЦСКА държеше съдбата в собствени ръце, но я изпусна. Съмнително е, че Лудогорец заслужава титлата, защото тимът направи сериозно отстъпление спрямо предишни години.

На какво отдаваш това отстъпление и логично ли е то?

Хората в Лудогорец навярно биха могли най-точно да отговорят, защото ние сме само странични наблюдатели. Преди години разполагаха с доста по-класни играчи, откъдето идваше и по-сериозната разлика в представянето. За мен Лудогорец изпитваха липса на класа в сравнение с други кампании.

При ЦСКА навярно има леко разочарование, но пък този сезон беше значително по-добър за „червените“. На какво го отдаваш – спад при Лудогорец или покачване на нивото на ЦСКА?

Причините са няколко, но спадът на Лудогорец е сред най-сериозните фактори. Втората причина е в треньора на ЦСКА, който успя от не толкова класни играчи да изстиска максимума и това позволи на отбора да бъде до последната минута в битката за титлата. Тези две неща са основополагащи за силната кампания на тима.

Къде ЦСКА може да вдигне нивото?

Като цяло нямам достатъчно наблюдения върху клуба, за да давам такива подробни мнения. Има си ръководство, което навярно ще извлече позитивните и негативните страни от представянето. Това очаквам да се случи и в Лудогорец, където съм убеден, че ще се вземат мерки от това естество. Очаква ни много любопитно ново първенство.

Как ще се отрази на отборите малката пауза между края на миналия сезон и началото на новия?

Сещам се за думите на Станимир Стоилов, който винаги казваше, че е по-добре да има повече мачове, за да се влезе в спортна форма. Има специалисти, които по-конкретно могат да се изкажат по темата, тъй като те именно знаят в детайли как трябва да подготвят играчите си. Факт е обаче, че трябва да се използва хубавото време, за да се изиграят повече мачове. В БФС така са си преценили, ще разберем дали са прави. Ако нещо не е оптимално, треньорите ще се изкажат в първите кръгове.

Да погледнем и към Левски, твоят бивш клуб. Премина турбулентна година, която завърши с европейско място. Каква е оценката за сезона и какво очакваш през това кратко лято, за да се надгради?

Годината беше доста противоречива, наистина. По това време миналата година клубът беше в еуфория след спечелването на Купата на България и отстраняването на ПАОК. Бих описал годината точно като противоречива. Случиха се и някои необясними неща като тръгването на Мъри Стоилов. Трудно ми е да повярвам, че между Мъри и Наско Сираков може да има разрез. Като млад играч ги помня и си мислех, че няма какво да ги раздели като футболни виждания, но ето, че се случи. Трудно ми е да прогнозирам как ще изглежда Левски през идния сезон. Все пак беше постигнат максимумът с класирането за Европа.

Начело вече е Николай Костов. Как ще бъде приет той от „синята“ общественост?

От това, което виждам през последните десетина години, на всеки треньор ще му е трудно да работи след ера на Мъри Стоилов, главно заради фенските пристрастия, които са в голяма степен заслужени. Важно е как треньорът ще тръгне. Синята общност наистина е разделена, от това, което чета, така че ще е трудно. Това не е само за Костов, но и за всички други. Работил съм с него, макар и за кратко, като най-важното ще е дали тимът ще тръгне с победи.

Какви са ти впечатленията от работата с Костов?

Периодите наистина бяха кратки, мисля, че се засякохме за 2-3 месеца в Ботев Пловдив. Мога да кажа, че той има не лоши виждания за футбола, но тук е тънкият момент дали може да ги предаде в български вариант. Ясно е, че визитката му в Украйна е добра, но това не винаги се прехвърля у нас. Интересно ще е дали един научен отбор, като този на Левски, ще се приспособи към неговите виждания, или по-скоро той ще се нагажда спрямо това, което е било до момента.

Споменът за разделението на феновете. Смяташ ли, че има вариант това да се потуши?

Ще е трудно и ще е важно как ще тръгне клубът оттук насетне. Повечето фенове, струва ми се, взеха страната на Мъри Стоилов и са съгласни с него, така че ще е трудно и за новия треньор. Необходимо е да дойде обединител, който да съумее да вземе ролята на Мъри. Само времето ще покаже, тъй като ситуацията е доста деликатна. Надявам се, че Левски ще си върне настроението от преди една година.

Към финала да те попитам и лично теб за изминалия сезон в Гърция. Как ти се стори футболът в тази страна и ще продължиш ли там за бъдеще?

Започвам отзад напред – най-вероятно няма да продължа. Оставям си една вратичка, но по-скоро няма да се случи. Там сезонът започва около септември, което би означавало два месеца да не играя футбол, което не знам как ще се случи.

Иначе съм приятно изненадан от нивото. Опитват се да играят динамичен и бърз футбол. Доста са темпераментни, така че това ме впечатли приятно.

Имаш ли някакви преговори с клубове в България?

Засега не, тъй като тъкмо се връщам в България. Трудно ми е да кажа какво ще се случи. Засега няма нищо конкретно.

И за финал, Марияне – какво си пожелаваш до края на годината, както и за любимия Левски?

За себе си пожелавам здраве на първо място и да се опазвам от контузии. Вече не съм първа младост, годинките напредват, дано мога да играя възможно по-дълго футбол. Искам семейството ми да е здраво и близките, това е най-важното. На феновете на Левски пожелавам щастие и успехи през идния сезон и дано се върне онази атмосфера от преди една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!