Ивайло Йорданов пред Efirbet: Португалия е моят фаворит за Световната Купа

OFFNews 30 ноември 2022 в 07:50 1242 0

Ивайло Йорданов

Снимка ЕфирБет

Ивайло Йорданов

онова Световно първенство ще бъде запомнен и с фамозния пас, който даде от дълбочина и който позволи на Христо Стоичков да открие със страхотен шут резултата срещу Мексико на осминафинала. Четири години по-късно Ивайло участва и на Мондиал 98.

Като всеки футболен специалист в момента и Ивайло Йорданов следи мачовете по терените в Катар. Скоро турнирът навлиза в решителната си фаза и в специално интервю за ЕфирБЕТ Ивайло Йорданов говори за своите очаквания за най-важните битки и своите пристрастия.

Здравейте, г-н Йорданов! Какъв футбол виждате в Катар?

Приятен за окото, открит, атакуващ и резултатен, и най-важно е, че оправдава напълно това, което очакваха милиарди по света. Падат много голове, има изненади, има интрига и до самия край. Какво повече да искаме.

Предполагам, че като бивш играч на Спортинг (Лисабон), симпатизирате на Португалия?

Това от една страна е така, а от друга това е и моят фаворит за Купата. Радвам се, че всичко се развива по план и си осигуриха излизане от групата още след втората среща, за да може треньорът да даде почивка на някои основни изпълнители за третия двубой.

Рядко обаче се случва такъв грамотен в тактическо отношение отбор като Португалия да допусне два гола на голямо първенство, и то не от силен съперник.

Вижте, двата гола на Гана дойдоха след досадни грешки, а и вторият падна накрая, когато срещата бе решена. Не, аз не вярвам Португалия да сбърка така пред вратата си в най-важните срещи. Ще стискам палци и ще викам за Португалия, докато са в играта за Световната Купа. Ако отпаднат, тогава ще реша кой да подкрепям до края.

Роналдо е на един гол от Еузебио на Световни първенства. Ще успее ли да се изравни с него?

Не само, че ще успее, но дори и ще го задмине, тъй като вярвам, че Португалия ще изиграе още няколко мача в Катар. Това ще е последният рекорд, който Кристиано ще счупи с екипа на националния си отбор в своята кариера.

Възможно ли е да станем свидетели на сензация, като единият измежду Аржентина и Германия, или двата тима, не излязат от групата си?

Всичко е възможно, но Аржентина и Германия сами се вкараха в тази сложна ситуация. Все пак, при аржентинците е хубаво, че зависят от себе си, тъй като ако спечелят, се класират за елиминациите. Докато тимът на Германия не е сигурен на 100 процента, че ще продължи при победа над Коста Рика, защото ако Япония бие Испания, колкото и невероятно да звучи, се класират Япония и Испания. Същото може да се получи например, ако Германия спечели с 1:0, а Япония завърши 2:2. Излиза, че немците ще са спокойни, ако победят с 2 гола разлика и да се надяват испанците да не загубят от самураите.

Ако Неймар не е пълноценен след контузията, как ще се отрази това на Бразилия в мачовете на истината?

Самото присъствие на играч като Неймар на терена дава сили на неговия тим и респектира съперника. Не зная в какво състояние ще бъде за осминафинала и вероятно впоследствие, но дори и да му повлияе здравословният проблем, Бразилия има огромно качество на състава и ярки индивидуалности, които с основание го превръщат във фаворит за трофея.

Доколко е възможно Франция да стане първият тим от 1962 година, стъпил два пъти поред на световния връх?

Много трудно може да се случи, след като никой не е успял да го направи 60 години. По-вероятно за мен е Килиан Мбапе да стане голмайстор на финалите, отколкото „петлите“ да вдигнат отново Купата.

Докъде ще стигне Испания?

Поне до полуфинал. Те разполагат със солиден във всяко едно отношение тим, но не знам дали липсата на турнирен опит на младите им офанзивни играчи Педри, Гави и Феран Торес ще им позволи да издържат на голямото напрежение.

Как ще завърши „лебедовата песен“ на Лука Модрич с Хърватия?

С осминафинал или в най-добрия случай с четвъртфинал. Това обаче пак ще е добро постижение, тъй като не е казано, че хърватите винаги трябва да са на финал.

Ще успеят ли комшиите от Сърбия да победят Швейцария и да продължат напред?

Имат реални шансове да го направят, тъй като в игрово отношение се представиха на ниво в първите си две срещи. Но от Бразилия всеки може да загуби, а срещу Камерун подцениха положението, когато водеха с два гола и си платиха скъпо.

Г-н Йорданов, с осминафиналите започват най-интересните двубои в Катар. Как се печелят елиминации?

Печели ги този отбор, чиито играчи останат търпеливи и спокойни през цялото време, играят и се борят докрай. Също и да покажат ефективност в атака, тъй като понякога в такава фаза може да имаш две положения, но трябва задължително да вкараш поне едното, и да сведат до минимум грешките в защита.

Допускате ли повечко двубои в елиминациите да бъдат решени с продължения или с дузпи?

В днешно време футболът е непредсказуем, но със сигурност ще има мачове до финала, в който крайният победител ще бъде излъчен както след продължения, така и след дузпи. Това е неизбежен вариант в такива турнири.

Какво мислите за някои грешки на реферите в Катар, за голямото добавено време, което дават на двете полувремена, и за ВАР?

Моята препоръка към всички, които гледат мачовете, е да не обръщат внимание нито на съдиите, които не са нещо повече от един обслужващ персонал на дадена среща, нито на ВАР, който е създаден, за да поправя грешни решения на арбитрите. Нека всички зрители се концентрират върху играта на футболистите и красивите изпълнения, защото на този Мондиал определено има какво да се види и да му се насладиш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!