"За" или "против" гласуването по интернет

OFFNews 02 октомври 2015 в 20:25 5428 4

Ваня Кашукеева-Нушева

„Ние считаме, че българските граждани трябва да се възползват от своето неотменимо демократично право – да изразяват позиция си като свободни хора и да влияят пряко върху управлението на страната. Във връзка с конкретния въпрос на настоящия референдум – да може ли да се гласува и електронно по интернет – те ще могат да изразят своето мнение по проблем, който засяга пряко тяхно основно политическо право.“

Това коментира в Шумен д-р Ваня Кашукеева-Нушева – програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

С посещения в Плевен и Шумен днес продължава серията срещи-дискусии на асоциацията - част от информационната кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“.

Инициативата се провежда както на територията на страната, така и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по темата за референдума, значението му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет.

В дискусиите бяха обсъдени аргументи за гласуване както „ЗА“, така и „ПРОТИВ“.

Сред основните аргументи в полза на гласуването „ЗА“ в референдума, които бяха изтъкнати по време на дискусията, са възможността за участие в изборния процес за нашите сънародници в чужбина, за младежите и за хората с увреждания.

„В последните години сред българите се засилва тенденцията на извършване на все повече дейности онлайн, което спестява време и енергия. В редица държави дистанционното гласуване по интернет вече се е превърнало в обичайна практика, въпрос на време и България да влезе в това число. Друг плюс на електронното гласуване е фактът, че той е инструмент за модернизиране на публичната среда, което се доказва от големия брой българи – над 40%, попълнили анкетите си онлайн при последното преброяване на населението, извършено от Националния статистически институт.“, разказа Линка Тонева на дискусията в Плевен.

„От друга страна, липсва техническа инфраструктура, а закупуването на сървъри изисква първоначални инвестиции на висока стойност. Също така електронното гласуване изисква експертиза в областта на интернет технологиите и е неразбираемо за повечето хора. Голяма част от гражданите не са информирани в детайли за използваните компютърни програми и технологии. Все още не са създадени технологични решения, които дават абсолютна гаранция за опазване тайната на вота и за сигурността на системата от външен пробив.”, допълни д-р Стойчо Стойчев, преподавател по политически науки в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Все още не са създадени технологични решения, които дават абсолютна гаранция за опазване тайната на вота и за сигурността на системата от външен пробив.”, коментира политологът Георги Методиев.

Инициативата на Асоциация „Прозрачност без граници“ предвижда още срещи-дискусии в градовете Велико Търново, Благоевград, Стара Загора, Русе, Варна, Хасково, Пловдив, Враца и София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови