Всеки може сам да се заключи вкъщи, няма нужда от държавата за това

OFFNews 06 март 2021 в 11:46 7477 0

Лидерът на партия КОД Петър Москов, който е и бивш здравен министър, представа стъпките за излизане от ковид кризата на среща с водачи и участници в листи на Консервативно обединение на десницата. 

Според него истинската битка с кризата трябва да изглежда така: Државата заявява ясно: повече няма да затваряме и заменяме затварянето с активен подход; Осигурява механизма на тестване; Задължава хората да правят тестване; Така осигурява свобода на обществото и на бизнеса; Задължава цялата здравна система да се включи в борбата с пандемията. 

Подходът в борбата с пандемията трябва да бъде из основи сменен, обясни Москов и поясни, че той е бил логичен само през март миналата година. „Когато чувахме, че нещо ревеше в гората, вероятно беше страшно и трябва да се заключим, за да видим какво е. Сега вече ние сме подготвени точно толкова, колкото можем да бъдем, знаем точно толкова, колкото целия свят знае. Държавата ни не прилага мерки, заключването е проблем, а не решение, заяви още лидерът на консерваторите. 

Държавата трябва да осигури перспектива пред всеки български гражданин. Да държи гражданите си заключени и в неведение не е мярка срещу кризата. Това е липса на държава, липса на мерки, продължи Москов. Според него, всеки може да се заключи и не му е нужна държава, за да го направи. Държавата е нужна, за да се бори с епидемията и да не й позволява да пречи на нормалния живот и да спира икономиката, категоричен е той. 

Председателят на КОД обвини правителството, че си измива ръцете със затварянето, причинява загуби и страдание за бизнеса, за ползващите местата, които са затворени, за родителите и за учениците. Трябва да се промени подхода. Не от затваряне до затваряне. А активна държана позиция с ясно поемане на отговорност, а не прехвърляне на отговорността върху отделните граждани. 

Не гражданите трябва да решават дали да се тестват или не, а държавата, защото тя носи отговорността за обществото, тя е длъжна да осигури нормални условия за бизнеса и е неин управленски ангажимент да гражданите й да водят нормален живот, обясни в заключение лидерът на КОД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!