Вижте новите депутати от 1 МИР - Благоевград

Рени Петрова 04 април 2023 в 10:37 4023 0

Благоевград

Снимка Архив

Благоевград

11 души са новите депутати от 1 МИР - Благоевград. В парламента отиват четирима депутати от ГЕРБ, двама от "Продължаваме промяната - Демократична България", двама от ДПС и по един от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП. 

Резултатите от изборите в Благоевград показват, че има размествания в партийните листи.

ГЕРБ-СДС получи подкрепата на 32,06% от гласовете на избирателите в област Благоевград (37 631 гласа). От тях са нужни 7% (2634 гласа), за да може кандидатите в листата да я пренаредят. Най-много преференции получава "любимецът на народа" - сричащият син на кмета Поли (Апостол Апостолов) Стефан Апостолов. За него са гласували 7033 души. Тези гласове са му достатъчни, за да стане втори в листата, но не и за да измести водача - Росен Желязков. 

Третият в листата на ГЕРБ Костадин Стойков измества втората Даниела Савеклиева, като получава 5117 преференции и става трети след водача Росен Желязков и Стефан Апостолов. Четвъртият, влизащ от ГЕРБ, е Георги Георгиев, защото отново събира повече лични гласове от Савеклиева - съответно 3736 срещу 3100. 

Третият в листата на ДПС Елхан Кълков също може да се закълне като депутат, защото водачът на листата - санкционираният по "Магнитски" бивш депутат Делян Пеевски, е водач и в Пазарджик. Ако предпочете да влезе в 49-ия парламент от 13 МИР, то в Благоевград влиза третият по ред в листата. Ако Йордан Цонев реши да влезе от Велико Търново, депутат от Благоевград ще стане Фатима Йълдъс.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова води две листи - тази в Благоевград и в 25 МИР - София, където столетницата получава един мандат. Ако Нинова предпочете да влезе от София, то в Благоевград депутат става вторият в листата Богдан Боцев.

И лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е водач в две листи - в Благоевград и в Стара Загора. Ако предпочете да не влезе от 1 МИР, то депутат става Петя Димитрова, която е втора в листата. 

Водач на "Възраждане" е Цончо Ганев, който може да реши да влезе от Бургас, където също е водач. Тогава като депутат може да стане втората Цвета Рангелова. 

Ето и пълен списък на всички депутати, които е възможно да влязат от 1 МИР - Благоевград:

ГЕРБ-СДС: 

1. Росен Желязков 

2. Стефан Апостолов

3. Костадин Стойков

4. Георги Георгиев

Продължаваме промяната - Демократична България 

1. Андрей Гюров 

2. Георги Ганев 

ДПС

1. Делян Славчев Пеевски (Пазарджик)

2. Йордан Кирилов Цонев

(Елхан Кълков)

(Фатима Йълдъс)

"Възраждане"

1. Цончо Томов Ганев

(Цвета Рангелова)

"Има такъв народ"

1. Станислав Трифонов

(Петя Димитрова)

БСП

1. Корнелия Петрова Нинова

(Богдан Боцев)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови