Вили Лилков: Офроуд трасе във "Враждебна", 80 000 дървета в Долни Богров

OFFNews 15 октомври 2015 в 08:50 4359 6

Зеленият индекс на европейските градове за екологичното състояние на 30 водещи европейски града от 30 европейски държави по 30 отделни индикатори за всеки град твърдо поставя София на последно или предпоследно място във всички класации. 

Това заявява кандидатът за кмет на столицата от Реформаторския блок Вили Лилков. Той предлага да се създаде Зелена Конституция на София, която да насърчава зелената икономика и идеи. 

Лилков обещава да създаде зелено градско планиране и проектиране с годишен бюджет за финансиране на пилотни зелени проекти от минимум 5% от инвестиционната програма в Столична община, с цел до края на мандата този процент да се удвои. 

Той предлага такса смет да се обвърже с разделянето на отпадъците – колкото повече отпадък разделят гражданите и фирмите, толкова по-малка такса да плащат, както и изграждане на подземни контейнери в централна градска част и особено в пешеходните зони.

Ще наложа традицията „Подари дърво” – за всеки регистриран автомобил на територията на общината да се засажда по едно дърво в зеления пояс около София, твърди Лилков. 

Програмата му за управление на града предвижда още премахване на незаконните гаражи, чрез което да се освободят над 300 дка зелени площи. 

През 2020 г. депото в Долни Богров ще се превърне в лесопарк с 80 хил. дървета, а депото за строителни отпадъци в кв. „Враждебна” – в парк с водни атракции, зони за отдих и офроуд трасе, финансирано по ОП „Околна среда”, е друга част от плановете на Лилков. 

Днес немалка част от засадените дървета в София изсъхват. Ще въведа принципа на отложено плащане при залесяване, според който фирмите ще поемат грижата за поливане на дърветата и 50% от сумата ще се плаща след година, когато се види резултата, допълва още кандидатът за кмет от РБ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!