Реформаторите откриха "кампанията на бъдещите кметове"

Ивайло Анев 30 септември 2015 в 20:37 4005 2

Снимка Сергей Антонов

Водачът на листата за общински съветници в София Трайчо Трайков.

С концерт на група "Фондацията" и в присъствието на кандидатите си за кметове на Варна, Добрич, Монтана и Кюстендил Реформаторският блок откри предизборната си кампания пред Народния театър в София.

С приповдигнато настроение симпатизанти, активисти и депутати посрещнаха кандидатите за местните избори на 25 октомври.

Пръв на трибуната излезе съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев. Той беше посрещнат с аплодисменти от симпатизантите си, които му изпяха и известния поздрав за рождения ден "Happy Birthday", тъй като Кънев празнува днес 40-ия си рожден ден.

"Нека да оставим празненството за малко по-късно", обърна се той към множеството. 

"Повече от 10 години държавата и икономиката ни западат. Градската среда запада. Градската култура запада. Запада сигурността. А София вече не е притегателен център за образование, защото младите предпочитат да учат в чужбина", заяви Кънев и допълни, че София вече не е дом на българските семейства.

"Не е дом на нашите семейства. Не виждаме сигурност, светлина и уют, които да я направят привлекателна, а не, в най-добрия случай, най-малкото зло на българската територия от икономическа гледна точка", коментира още той.

"Повече от 10 години няма ясно и принципно дясно управление. Не може с търгашески коалиции, с опити да бъдем добре с всеки да постигнем прозападна, прореформаторска и продясна политика", заяви още "синият" лидер.

Той беше категоричен, че лявото управление не е полезно нито за държавата, нито за градовете. Няма как на кредит да си купиш скъпа кола, каквито практики виждаме в управлението, каза Кънев и заключи: "Това е поведение на обедняваща мутра". Той допълни, че ако глава на семейство се похвали, че е похарчил огромна сума пари, той няма да бъде приеман радушно от домашните си.

"Не може стаята на децата ти да е мръсна, а в излъскан хол с цветя да каниш гости", допълни Кънев. Той беше категоричен, че Вили Лилков, кандидат за кмет на София, и Чавдар Трифонов, който кандидатът на РБ във Варна, са бъдещите кметове на двата града.


Снимка: Сергей Антонов

След него на сцената излезе и кандидат-кметът Лилков, който поиска по-технологичен и чист град.

В речта си той каза още:

"Приемам тази номинация не просто като кандидатура за кмет на София. Да бъдещ издигнат от тези партии, това не е само номинация. Това е титла, която нося с гордост. Кандидатирам се за кмет на София, защото София е моят дом, защото познавам проблемите на всички квартали и проблемите на хората, които живеят в тях. Вярвам, че София може да се превърне в удобен и сигурен град за всички, вярвам, че домът не спира до входната врата. Домът продължава отвъд нея, до кварталната градинка, до училището, където учат нашите деца, до площадите, които споделяме с приятелите си. Вярвам, че София е изпълнена с възможности.

За съжаление обаче, нашият град трудно се модернизира. Той има всички основания да бъде в първите редици на развиващите се редове на Европа. София трайно е застанала в последната група на европейските градове.

За съжаление, градът е прекъснал връзката с планините. Превзет е от автомобилите, за сметка на пешеходците. Аз не искам такъв град. Аз искам град, който да бъде на челото на европейските градове.

Той е изпълнен с бариери. Бариери пред бизнеса, пред предприемчивите хора, бариери по тротоарите. Бариери пред труда и сигурността.

За съжаление, в момента София има две столици. Едната е столицата на центъра, другата - на крайните квартали. Едната е тази за пред телевизията, а другата е за гетата и старите жилищни комплекси, от които понякога се срамуваме.

Аз не искам град с бариери, не искам бариери пред бъдещето на София. Искам промяна в нашия град. Искам да видя града да е в А група на европейските градове. Искам да виждам София в нова орбита. Такава може да бъде нашата София. Затова градът се нуждае от нова енергия, от истински решения на проблемите. Нуждае се от ентусиазма и мечтателността на онези първостроители от времето на освобождението, които мечтаеха да го превърнат във Виена и Мюнхен.

Аз обещавам, че ще гледам София през очите на детето, на възрастния и хората с колички, през очите на майките и ще го проектирам такъв. Ще дам път на бизнеса и ще се опирам на умните хора в този град".


Снимка: Сергей Антонов

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на Монтана за пети мандат Златко Живков също беше на трибуната и заяви, че добрите кметове и общински съветници ги избирали, по-добрите ги преизбирали, а най-добрите - няколко пъти.

Петър Паунов, който е подкрепен и от ГЕРБ за кмет на Кюстендил, посочи, че когато се застанело на пътя на корупцията, се предизвиквали Сараите.

Кандидатът на РБ в Плевен Георг Спартански обеща само пет неща - повече почтеност, повече професионализъм, повече прозрачност, повече публичност, повече практичност.


Снимка: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!