Лилков предлага ново териториално деление на София

Ивайло Анев 05 октомври 2015 в 13:00 4575 5

Снимка БГНЕС, Архив

Кандидатът за кмет на София от Реформаторския блок Вили Лилков

Кандидатът за кмет на столицата от Реформаторския блок Вили Лилков предлага ново териториално деление на София и окрупняване на административните райони. 

Това стана ясно от думите му по време на представянето на предизборната му програма днес. 

Според реформатора това ще позволи по-ефективно управление на столицата.  

"Окрупняване на районите, едно градско сити и няколко крупни големи центъра", обясни той. По думите му това ще свали тежката власт на общинския съвет вече към районите.

"Към всеки от тези окрупнени райони - 5-6 или 7, да се създадат районни съвети с общински съветници, които да могат да гласуват бюджет на съответния кмет, да го контролират и той да има правомощия като един нормален кмет. Защото в момента районните кметове, които избираме, нямат никакви правомощия. Те просто имат някаква деконцентрация на функции, които им прехвърля голяма община и нито имат собствен бюджет, нито собствена инвестиционна програма, нито каквито и да било правомощия, за да управляват ефективно района. Когато се свали властта близо до районите, тогава тя става много по-близка до хората", обясни идеята си реформаторът.

Той посочи едни от основните проблеми в града в момента, сред които са бавната модернизация, занемарена градска среда и деградирал сграден фонд с ниска енергийна ефективност.

Лилов беше категоричен, че автомобилите превземат града за сметка на пешеходците, а паркирането вече е проблем и в жилищните комплекси. "В града отсъстват високотехнологични производства, лоша е връзката между науката, бизнеса и общината, слабо социализирано е културното наследство", разкритикува още синият кандидат.

По думите му ако хората му гласуват доверие, в рамките на неговия мандат София ще има обновен и благоустроен център. "Трасетата на всички неизползваеми жп линии, които минават през София ще се превърнат в нови зелени площи и велоалеи", обеща кандидат-кметът.

Той обяви и че 70% от инвестициите се простират само на 30% от площта на столицата.

"Общината не управлява бизнеса, а харчи само европейски пари - въпросът е какво ще правим, когато парите свършат? Едно от решенията е залагане на публично-частното партньорство, привличане на бизнеса - това е решението. Трябва публичен регистър на общинските имоти. Ако аз съм кмет, ще ги публикувам и ще обявя инвестиционните си намерения за всеки един от тях", обясни още Лилков.

За улесняване на гражданите и удобства при пътуване той обеща въвеждане на електронна система за таксуване в автобусния транспорт, както и преминаване към почасово тарифиране и използване на един билет при няколко прекачвания.

По думите му една от първите задачи ще е и въвеждане на нощен градски транспорт, свързващ големите квартали с центъра.

С пълната програма на Вили Лилков можете да се запознаете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!