Вили Лилков: В София има по 90 стотинки на човек за спорт

Кандидат-кметове на дебат с Левски и ЦСКА

Симона Костадинова 13 октомври 2015 в 17:18 1798 0

Водещите спортни клубове в София - Левски, ЦСКА, Славия и Академик, се срещнаха с кандидатите за кметове на столицата за бъдещето на спорта в София.

Дебатът бе в зала "Универсиада", а инициатори на събитието - бившият треньор на баскетболния тим на "Левски" Константин Папазов и старши треньорът на волейболистите от ЦСКА Александър Попов.

Сред кандидат-кметовете, откликнали на поканата, бяха Вили Лилков от Реформаторския блок (РБ), Георги Кадиев от коалиция "Сердика", Ангел Джалбазки от ВМРО и Андрей Георгиев от ДПС. Присъстваха и районни кметове от БСП и БДЦ, както и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

Основната тема на срещата беше бюджетът за спорт на София, който според столичните клубове е "обидно нисък", защото в момента за спорт се отделят 1,5 млн. лв. от общия бюджет на столицата. Те разкритикуваха политиката и отношението на общината към професионалните клубове. Подчертаха, че софийският спорт е в много тежко състояние и "умира бавно". 

"Спортът в другите градове се развива много по-лесно, отколкото в София. Там получават помощи от общината за намиране на спонсори. Тук не е така. Как е възможно това", заяви Александър Попов. 

Кандидатът за кмет на РБ Лилков обясни, че проблемите на професионалния спорт в София не могат да бъдат решени само от Столична община. Той заяви, че за развиването на спорта отговарят министерствата на спорта, на здравеопазването, на външните работи, на отбраната, на външните работи, както Българския олимпийски комитет (БОК) и най-различни организации.

"1,3 млн. лева имаме бюджет за спорт. Това е обидно - за кучкарниците имаме 2,2 млн. лева. Това е по 90 ст. на жител. Трагедия. Във всички други общини е от два лева нагоре", категоричен беше той.

Дебатът по темата трябва да се води, след като се дефинират отделни задачи, защото всички знаят какво е състоянието на българския спорт и няма смисъл да се губи време с общи разговори, каза още проф. Лилков. Той подчерта, че в общината няма хора, които да се занимават със спорт.

"Самата система е рухнала и разговорът трябва да започне оттам, но не може цялата вина да се прехвърля на Столична община. Нека да ограничим ролята на общината и да говорим елемент по елемент", призова Лилков. 

Той предложи след изборите всички в общината да разработят план заедно с представителите на столичните спортни клубове. Според него сегашната програма на Столична община за спорт не е добре разработена и има нужда от нова и подробна.

Георги Натов, който е кандидат за кмет на район "Студентски", заяви, че програмата на София за спорт трябва да бъде променена напълно.

Джамбазки пък подчерта, че Столична община няма право да ремонтира частни и държавни сгради, поради което трябва да се мисли дали Столична община да стане собственик на спортните бази.

"По въпроса на високото спортно майсторство би трябвало да говорите вие и да давате предложения. Аз съм убеден, че в тази държава няма човек, който да отхвърли смислено предложение от вас", обърна се Джамбазки към представителите на клубовете. Той обясни, че спортистите трябва да убедят общинските съветници да увеличат бюджета за спорт в София, както и че искането им е напълно основателно.

Лилков, Джамбазки, Кадиев и Герджиков, които са били в общинския съвет, се обединиха около идеята, че преди да се стигне до увеличението на бюджета за спорт, трябва да се представят идеи, рамки и критерии за разходването на парите. Столичните клубове обаче бяха на друго мнение - първо да се увеличат парите, а после да се създават критериите.

Андрей Георгиев от ДПС заяви, че в София бюджетът за спорт е такъв, защото ДПС не е участвало в управлението в Столична община. "В общините, където ДПС управлява,  има много по-големи бюджети за спорт", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews