Томислав Дончев: Обжалвайте, ако вотът ви не е отчетен

OFFNews 29 октомври 2015 в 08:06 3694 8

Томислав Дончев

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Томислав Дончев

Очевидно има грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. Всеки, който иска, може да обжалва резултата.

Така Томислав Дончев - вицепремиер, отговарящ за провеждането на изборите - коментира пред Нова тв лавинатата от сигнали за неотчетени гласове, включително и преференциално гласуване, получени и в OFFNews.

Той бе категоричен, че преди официалното обявяване на броя невалидни бюлетини не би могъл да коментира данните, получени от партии и публикувани в медиите. Според тях невалидните бюлетини са рекордно много - 14%.

Дончев коментира още писмото на печатниците - на БНБ и останалите, ангажирани с бюлетините. Те поискаха отлагане на втория тур от 1 на 8 ноември.

"Имаше писмо на 27-ми (бел. ред. октомври), където печатницата на БНБ изрази притеснения дали ще бъде в състояние да отпечата всички бюлетини в срок. Писмото беше подписано от всички печатници. Като причина за това искане беше изтъкнат забавеният темп на предаване на образците на бюлетини от ОИК. Веднага организирах среща при мен с участието на ЦИК, печатницата и "Информационно обслужване". Стана ясно, че към средата на вчерашния ден огромна част от образците са предадени. Към края на вчерашния ден са предадени всички. Получих уверението от ръководството на печатницата, че проблем няма да има. Исках да съм сигурен, че това е така. Чух това уверение два пъти", каза Дончев.

Ако някой намери основание, би следвало да поиска касиране на изборите, заяви пък зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) на въпрос в студиото на Нова тв за хаоса в "Арена Армеец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews