463 695 невалидни бюлетини за листа (14%), 175 562 - за кмет (5,32%)

Владимир Йончев Последна промяна на 28 октомври 2015 в 21:19 9302 17

463 695 са невалидните бюлетини за листите за общински съветници, 175 562 са невалидните бюлетини за кмет на местните избори в неделя.

Тези данни ни бяха изпратени от централата на една от партиите, която твърди, че ги е получила от ЦИК.

Ако данните се окажат верни, това означава 14% невалидни бюлетини - небивал рекорд, не само за България, а и за всяка цивилизована страна.

Не мога нито да потвърдя, нито да отрека тази информация, коментира пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Единственото сигурно към момента е, че ние не сме обявили такива данни, защото продължава проверката на протоколите, каза той.

Има поне 2 технически обяснения за високия брой невалидни бюлетини, ако той действително се окаже такъв, коментира Цветозар Томов.

Първото е, че Секционните избирателни комисии винаги са давали по три бюлетини на избирател - за общински кмет, за кмет на кметство (или район) и за общински съветници.

Така ако даден човек е взел решение да не гласува за листа или районен кмет, е бил принуден да пусне празна бюлетина, която е преброена като недействителна.

Избирателният кодекс казва, че секционната комисия трябва да попита избирателят дали иска да гласува и с трите бюлетини и да му даде толкова, колкото той заяви.

На практика почти никой не е питан и вместо да има по-малък брой бюлетини за листа, те са били колкото и за кмет, но част от тях са били празни.

Втората техническа причина за многото невалидни бюлетини е масовото объркване с преференциите. Много хора са зачертали само кръгчето за преференция, отговарящо на номера на избраната за тях партия, но са оставили празно квадратчето вляво и така гласът им става невалиден, коментира Цветозар Томов.

Пред БНТ проф. Михаил Константинов заяви същата информация, като допълни, че сгрешените бюлетини за кмет са в нормите за ЕС, но тези за общински съвет - изобщо не са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2015 в 17:40

Е, тези хора не разбраха ли най-накрая, че масово се гласува с невалидна бюлетина нарочно?!

02.11 2015 в 17:40

Е, тези хора не разбраха ли най-накрая, че масово се гласува с невалидна бюлетина нарочно?!

30.10 2015 в 23:49

Задължителен образователен ценз (поне 10ти клас) трябва да се вкара...Според мен щом някой е достатъчно ТЪП да не може да се оправя с някакви си 3 бюлетини няма АБСОЛЮТНО никаква работа да ходи да гласува и да обрича с гласа си цяла нация

29.10 2015 в 15:50

До Живко!
Да Ви светна господине - За София, изборите са организирани от ОИК (Общинската избирателна комисия), а не от ЦИК!!! Така както за Варна изборите са организирани от варненската ОИК , в Бургас - от бургаската ОИК и т.н.! Това, което наблюдавахме в зала Арена Армеец е изцяло заслуга на софийската ОИК!!! А тя се председателства от една видимо проста и НАХАЛНА жена ( не я познавам, но я видях по телевизията), предложена от миловидното Данче, което на изборите спечели 65% от подадените гласове! Само дето още ги е срам да кажат какъв е процентът на гласувалите избиратели в София, спрямо общият брой на имащите право на глас софиянци! А защо не го съобщават - сам си направете извода! Мафия ни управлява, начело с милиционерска хунта, която все още не е започнала да ни разстрелва по стадионите! Колкото до Сидеров и Ал. Петров - това са циркове, за да НЕ се говори по телевизиите за това, за което ние тук коментираме! Вече виждам, че наистина всички почтени хора, които не сме в играта на мафията трябва да откажем да гласуваме за да стане видима напълно избирателната активност и да не могат да ни лъжат сетне, че 50-60% била активността! Последното официално съобщение от ЦИК в деня на изборите беше около 17,30ч и гласеше, че избирателната активност в столицата е около 17%. Преценете сам дали е възможно в оставащите 2 часа активността да скочи до 30%, а аз бас ловя, че ще я изкарат на или малко по-висока от активността на предишните избори!

29.10 2015 в 07:43

Хюстън, имаме проблем...
/ако е вярно/

29.10 2015 в 00:15

А Булгаристан кога стана „цивилизована страна”?!?
Както казА Д(п)С - „наште избиратели с 2 числа не могат да гласуват”. Мозъчните клетки стигат само за едно число. Даже ако може да е едноцифрено...

28.10 2015 в 23:24

Не видях да се споменава колко са празните бюлетини. Само се споменава че имало избрана преференция без партията, но това не е празна бюлетина. Ако има много бюлетини с избрана повече от една партия, това говори за умишлени действия в комисиите за опорочаване на изборните резултати.

28.10 2015 в 23:10

Абе Вие мен пак за мезе ме взимате. Като протокола е недостоворен - не трябва ли някъде тема да са останли и едни чували, на които да съответсва? И на вързоп да стои истината за "изборната ситуация" или е прекалено неудобна за едрия бизнес..

28.10 2015 в 23:03

Може би просто са дали на следващия? Все пак по презумпция трябва да допуснем, че в комисията са достойни и почтени хора.

28.10 2015 в 22:58

До РеференDOOM 08: Отказах да взема бюлетината, въпреки че ми я откъснаха. Сега отчитам това като грешка. Трябваше да я взема и да я направя невалидна. Строго погледнато гласуването за съветници и кметове би трябвало да се отчита в различни списъци.