Ти броиш: Нарушенията на този вот са 6 пъти по-малко от изборите на 4 април

OFFNews 11 юли 2021 в 16:27 2961 0

Позитивна тенденция със значително по-малко изборни нарушения отчита юридическият екип на инициативата за честни избори "Ти броиш". До 15 ч. са получени по-малко от 100 подадени сигнала, докато на 4 април към същия час те са били над 600.

Според адв. Надежда Йорданова от юридическия екип на "Ти броиш" не може да се говори за провал на изборите или проблеми с машинното гласуване, защото броят на спрените машини в страната и чужбина е по-малко от 0,5% от общия брой. Тя припомни, че след промените в Изборния кодекс по време на 45-ото Народно събрание квалифицирани представители на част от политическите формации са направили тестове и допълнителни предложения за подобряване на процеса.

Един от получените през последните часове сигнали към "Ти броиш" е от община Смолян, където общински служители са организирали извозването на избиратели до техните секционни комисии. "Това не е допустимо, не е предвидено в Изборния кодекс и поставя въпроса дали не е форма за контролиран вот", разказва адв. Йорданова.

В испанския град Гандия, където има секция с машинно гласуване и секция с хартиен вот, представител на политическа партия е насочвал избирателите към секцията с хартиено гласуване.

На сайта TiBroish.bg вече могат да бъдат видени в реално време и обработените сигнали, подадени през мобилното приложение "Ти броиш". Очаква се съвсем скоро да пристигнат и първите протоколи от секциите в Австралия и Нова Зеландия, където изборният ден вече приключи. Резултатите от тях обаче няма да бъдат публикувани преди официалния край на изборния ден в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!