Теодор Петков: Искам хората да участват активно в проектите за квартала си

OFFNews 30 октомври 2015 в 10:07 3317 1

„Приоритет на районния кмет трябва да е работата с хората “. Това заяви кандидатът на Реформаторския блок за кмет на район „Витоша“ Теодор Петков. Той допълни, че през 6-те години като заместник-кмет не е отказал нито една среща с гражданин.

„Това, че този пост вече не се заема служебно, а хората вземат решение, дава много повече отговорност и самочувствие на избраника да работа в интерес на жителите“, смята още Петков, който си е поставил тежки задачи за предстоящия мандат.

Една от тях ще бъде искане за намаляване на данъците в района, които в момента са изравнени с тези в широк център. „В момента такса-смет е непосилна за хората тук и е неоправдано висока“, смята Петков, който е дългогодишен жител на „Драгалевци“. Той напомня, че в момента Столична община събира повече пари, отколкото е необходимо за почистване, т.е. тези средства се пренасочват за други проекти и райони, което е нелогично.

„В същото време за почистване, поддръжка и осветление на всички гробищни паркове на територията на нашия район за една календарна година Централната община отпуска едва 6 000 лева", посочи Петков и допълни, че е крайно време да се направят законови промени и децентрализацията на районите да стане факт.

„60% от данъците и таксите, събрани от жителите, ще остават в района и ще се използват за нуждите на хората тук", обясни Петков. Той е убеден, че по този начин хората най-накрая ще видят реални действия, тъй като администрацията ще разполага със собствен бюджет, с който ще може да мисли за видеонаблюдение, озеленяване, изграждане на нови детски площадки и места за спорт - все неща за които парите, отпускани от централната община, никога не стигат.

Незабавно възстановяване на координаторите на районите, ще иска Петков, ако бъде избран. Той допълни, че с премахването им гражданите са станали затруднени в работата си с районната администрация.

„На много хора им е нужно да отделят половин ден, за да дойдат до кметството и да пуснат една молба. Кой работещ човек има това време?“. Според Петков това е една от крачките администрацията да бъде по-ефективна в работата си с жителите, които са тези, които най-добре познават района. Затова една от основните задачи на кандидата ще бъде да посещава всеки квартал и да организира срещи с хората на всеки 2-3 месеца.

„Искам хората, да не са откъснати от проектите в квартала, а да участват активно във всички процеси“, каза още Петков и допълни, че за да бъдат тези срещи по-ефективни, на тях задължително ще присъстват представители на полицията, енергоснабдяващите дружества, ВиК- София и Топлофикация. 

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!