Теодор Петков: „Време е за конкретни решения“

OFFNews 21 октомври 2015 в 07:56 2536 1

Сега е моментът да се вземат конкретни решения и да се действа. 

Това заявява кандидатът за кмет на район „Витоша“ от Реформаторския блок Теодор Петков. Той напомня, че само след 5 години присъединителните програми на Европейския съюз ще приключат, а бюджетите, с които разполагат общините, ще намалеят значително. Затова екипите, които ще поемат районите администрации, трябва да са подготвени за един тежък и важен мандат.

„В момента се отделят едва 50 000 лева месечно за поддръжка и асфалтиране на улиците в район „Витоша“, който е четвърти по големина в София, а тези средства са крайно недостатъчни“, изтъква Петков, който е дългогодишен заместник – кмет на района. Той допълва, че за да могат да се извършат повече проекти на територията на общината, децентрализацията трябва да стане реалност в най-кратки срокове.

„60% от всички данъци и такси на територията на всеки район да остават за покриване на нуждите му. Това е начинът, по който функционират всички големи европейски градове.“, обясни Петков и допълни, че така всеки районен кмет ще има собствен бюджет, а работата му ще бъде по-ефективна, тъй като ще се извършва в много по-кратки срокове. Ако децентрализацията стане факт, район „Витоша“ ще е особено облагодетелстван, тъй като в момента данъците тук са изравнени с широк ценър, но не и условията на живот.

„За съжаление в момента парите от данъци на хората отиват за субсидиране на други райони, което не е логично,“ разсъждава Петков и допълва, че по този начин едни от най-престижните и скъпи квартали, каквито са „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Бояна“ имат едни от най-лошо поддържаните улици, недостатъчно места в детските градини и училищата, липсва видеонаблюдение, места за спорт и площадки за децата. Петков е съгласен, че като столица на България е особено важно центърът на София, където се стича основният поток хора, да бъде добре поддържан, но за него е неприемливо една и съща улица там да бъде асфалтирана 4-5 пъти, а в крайните квартали да не бъде ремонтирана нито една и на хората, живеещи в тези райони, да им се налага ежедневно да преминават през дупки и кал.

Петков е категоричен, че освен инфраструктурата в района, другият сериозен проблем е липсата на редовен транспорт, който да свързва кварталите с другите части на София. В тази насока той е готов да работи съвместно с централната община.
„Аз не само работя тук, аз съм жител на района от дълги години. Проблемите, с които се сблъскват хората, са проблемите, с които се сблъсквам и аз самият“, казва още Петков и допълва, че затова ще държи в администрацията да работят хора от района.


„За да бъде работата на бъдещият районен кмет ефективна, а доверието на хората в него оправдано, трябва да се работи съвместно с жителите, а поставените цели да са реални“, смята Петков, който е подготвил конкретна програма за всеки квартал, в зависимост от нуждите на хората там. Той вярва, че заради дългогодишният си опит като заместник-кмет е добре запознат с района и предстоящите проекти, но се надява да работи съвместно с гражданските дружества.

„Не желая хората да се чувстват изолирани от работата на районното кметство, а да бъдат част от вземането на решения.“, обещава Петков и допълва, че планира да осъществява срещи с гражданите на всеки 2-3 месеца, на които жителите да имат възможност очи в очи да изложат своите проблеми. На срещите ще има представители на полицията, „ВиК“, а също и на електроразпределителните дружества.

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови