Цветозар Томов обвини политици за разпалване на апокалиптични страхове от машинния вот

Според говорителя на ЦИК около трудностите за начина на гласуване се създава фалшиво обществено напрежение

OFFNews 27 юни 2021 в 15:57 3261 2

Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. Според него около трудностите за машинния вот се създаде донякъде фалшиво обществено напрежение.

Преди дни Томов предупреди за саботаж на вота на 11 юли и обясни, че ЦИК няма институционалната власт да го предотврати.

Говорителят отговори утвърдително на въпрос дали някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители и изрази опасения, че е „възможно да се блокират важни решения на ЦИК или най-малкото да се вземат със закъснение“.

Той даде пример със село Ясен, Плевенско, където се провеждат частични избори за кмет, и няма никакво напрежение, а хората не срещат съществени затруднения да дадат своя глас машинно.

"С едно изключение всички хора гласуваха за по-малко от минута", каза Томов.

Изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат подготвени навреме, увери Томов.

През идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще пристигнат у нас. В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на ЦИК, а след това и на страниците на районните избирателни комисии, посочи говорителят.

Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер.

"Така че в последния етап на кампанията ще има доста възможности хората, които изпитват притеснения, да се запознаят с това как се гласува машинно", заяви още Цветозар Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови