ЦИК очаква саботажи на изборите, след пет минути мотаене машината ще се изключва

Желаещите да гласуват по настоящ адрес трябва да подадат заявление до 26 юни, напомнят от комисията

Александра Маркарян 24 юни 2021 в 15:31 8623 0

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Цветозар Томов

Централната избирателна комисия очаква саботажи на парламентарните избори на 11 юли. Това стана ясно от следните думи на зам.-председателя й Цветозар Томов на брифинг днес:

"Ако питате дали Централната избирателна комисия има институционална власт, за да предотврати масови саботажи на изборите, краткият отговор е НЕ. Аз си мисля, че това трябва да бъде задача на всички ангажирани с изборите държавни институции, даже бих казал - на цялото общество, ако искаме да проведем нормални избори. Ние ще направим каквото ни е по силите. Добре е обаче и медиите да направят каквото им е по силите, защото опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в секционни избирателни комисии. Ще има в районни избирателни комисии. Има такива опити и в самата Централна избирателна комисия. Това е обстановката, при която произвеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим. Пак ви казвам: естествено ние нямаме тази институционална мощ, че да можем да кажем, че сме в състояние да предотвратим саботажа на изборите, ако сме оставени сами да се справяме с тази задача".

Така Томов отговори на журналистически въпрос, зададен заради сигнали за подготвяни саботажи, включително чрез бавене на избиратели пред машините за гласуване.

В тази връзка зам.-председателят на ЦИК Росица Матева обясни, че всяка машина ще се изключва след пет минути, защото толкова време продължава една сесия за гласуване. Избирател ще може да получи втора карта за гласуване, но не и да направи трети опит. Тя демонстрира нагледно казаното с машина, която бе включила в началото на брифинга, за да покаже е-бюлетината за частичните местни избори тази неделя.

"Както виждате, аз включих машината преди малко с готовност за гласуване. И след като изминаха пет минути, изтече сесията за гласуване. Един избирател не може да гласува след изтичането на пет минути. (...) Секционната избирателна комисия трябва да следи какво прави избирателят и ако вижда, че се забавя повече от необходимото време - примерно две, три минути - пред машината, да го попита има ли затруднения, какво вижда на екрана, какви бутони да натисне, за да гласува. (...) Обсъждахме варианта, в който ако му (на избирателя) изтече сесията, евентуално да му се даде втори път карта да гласува, но не повече. Прилагаме аналогията с хартиените бюлетини, при които има право да гласува втори път, ако сгреши."

От ЦИК коментираха и какво би се случило, ако спре токът. 

Машината има батерия, която работи около 3 часа. При спиране на тока гласуването продължава, докато работи батерията, обясни Матева.

Ако по каквато и да е причина машината не може да работи, ще се премине към хартиено гласуване. За целта за 11 юли ще бъдат отпечатани 7 408 500 бюлетини. Процесът вече тече. Хартиени бюлетини трябва да има за всяка секционна комисия. Те трябва да са равни на броя избиратели.

Броят на машините, които ще бъдат разпределени в секции извън страната, е 421 в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 СИК. В 700 от тях ще има и втора машина.

За частичните местни избори ще се гласува 188 секции, в 38 от тях ще има втора машина. По две машини ще има в община Благоевград и село Ясен.

Ще могат ли да гласуват хората, които са на почивка?

Може да се гласува само по постоянен или настоящ адрес. За гласуване по настоящ адрес е необходимо да се подаде заявление, срокът за което изтича на 26 юни.

"Това, което ЦИК моли да оповестим чрез вас, е във връзка с множеството въпроси, задаване от български избиратели, които ще бъдат в деня на изборите, на 11 юли, на почивка в страната. Като казвам "почивка", имам предвид обстоятелството, че не всички ще бъдат на хотел или в друго място на почивка. Има и хора, които се обаждат по телефона, тъй като обикновено летните месеци живеят в свой имот на друго място.

След 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат заявен такъв. ЦИК се опита да използва възможността в Закона за гражданската регистрация да бъде определен ред, по който да могат тези избиратели да заявят настоящ адрес в хотели, почивни домове или на други места, на които ще бъдат в деня на изборите. Тъй като срокът за подаване на заявления по настоящ адрес изтича в събота, на 26-и, искаме да заявим ясно, че избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по различен начин, освен по настоящ адрес, ако подадат заявление за това до 26 юни. 26 юни е събота, ще изпратим писмо, но общините знаят, че по време на избори, когато тече този процес и срокове изтичат в почивен или неприсъствен ден, винаги има дежурни, които да обработят заявленията на избирателите.

На 26 юни и изтича и срокът на избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат до изборното помещение и които желаят да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Те могат да направят това, включително по електронен път или чрез пълномощник, или на имейл адреса на съответната общинска администрация до 26-и", каза Матева.

Процедурата по доставка на допълнителните 1 637 машини за изборите завърши. Снощи ЦИК обяви за изпълнител "Информационно обслужване". Вчера с постановление Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на ЦИК. Днес МС възложи на "Информационно обслужване" да сключи договор с ЦИК за изпълнение на тази обществена поръчка.

Ще имаме достатъчно машини. Очаква се те да бъдат доставени до идния вторник.

21 организации са регистрирани като наблюдатели на изборите. Подадени са две заявления от социологически агенции.

През нощта срещу 24 юни са приключили преговорите между политическите сили за назначаване на СИК извън страната.

"Онзи ден започнаха консултациите между политически партиите във връзка с техните предложения за съставите на секционните избирателни комисии извън страната. Вчера, след едно над 10-часово заседание, те приключиха, според мен - успешно, защото в крайна сметка разпределението, до което се стигна, е в резултат на споразумение между политическите партии, представени в парламента", каза Томов.

Ориентировъчният брой на техни представители в СИК извън страната е 1000, т.е. около 25% от всички членове на СИК. Незаетите места могат да бъдат запълнени от кандидати на български общности по света, служители на МВнР, които трябва да бъдат по един в секция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови