Цветанов взе първа предизборна победа в ТВ дебат, Кънев и Мерджанов малко зад него

OFFNews 13 септември 2014 в 18:49 9306 14

Цветан Цветанов стана победител в първия предизборен дебат на Нова телевизия на тема "Сигурност". Втори в политическия разговор бе лидерът на ДСБ Радан Кънев.

На телевизионния дебат присъстваха още Четин Казак от ДПС, Атанас Мерджанов от БСП и Николай Радулов от ББЦ.

Най-главният проблем, засечен при дебата, бе битовата престъпност.

Разгорещеният дебат се оформи около мерките, които приложи последното правителство за справяне с проблема и идеите, които имат кандидатите да ни управляват в бъдеще.

„Надали има друго правителство, което за толкова кратък срок да е успяло да съсредоточи толкова сили на полицията и жандармерията в малките населени места”, заяви Атанас Мерджанов от БСП. „Трябва да се замислим за засилване ролята на общинската полиция. Такива звена могат да поемат част от този проблем”, добави представителят на коалиция „БСП лява България”.

Бившият вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов попита как така полицията е била едновременно в малките селища и в същото време е била изпратена за охрана на турската граница. Според Цветанов засилването на видеонаблюдението в невралгичните точки при бъдещо управление на неговата партия ще освободи полицейски ресурс.

Лидерът на ДСБ и представител на „Реформаторския блок” Радан Кънев отбеляза на свой ред, че не може да се води разговор за отделните видове престъпност, защото те са част от общ проблем. Реформаторите предлагат МВР да се занимава само с полицейски функции, по такъв начин, че българските полицаи да са в българското село, а не около парламента. Блокът иска местните власти да имат думата при назначаването на местните полицейски началници, които да са един вид местни шерифи.

Според Четин Казак от ДПС изпращането на полицията в малките населени места е имало психологически ефект. „Основното предизвикателство пред нас е да прилагаме наказанията. Ако е сигурно, че престъпникът ще получи своето наказание, обществото ще бъде удовлетворено”, коментира представителят на Движението за права и свободи.

Николай Радулов от „България без цензура” вижда част от проблема в непопълнения полицейски щат. По думите му от години в малките населени места той е недоокомплектован на 15%. В същото време една трета от щата на МВР е зает от чиновници. „Там, където хората са на улицата и заплатите са най-ниски, полицаите са най-малко”, отбеляза Радулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!