Цветан Цветанов: България има ключова роля в Инициативата ''Три морета''

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2021 в 20:01 488 2

България има основна роля в Инициативата „Три морета“. Това каза Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“, водач за 1-ви МИР Благоевград и за 4-ти МИР Велико Търново на листата на партията, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Той подчерта, че инициативата е стратегически ключова за подобряване на енергийната, цифровата и транспортната свързаност на страните от региона на Триморието и ще подпомогне кохезията в ЕС като засили икономическия растеж, инвестициите, сигурността и конкурентността на страните от Общността. 

„Недостигът на инвестиции в инфраструктура на транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона нараства през годините и надхвърля 500 млрд. От тази гледна точка инициативата има пълна подкрепа на ЕС, като привлича все повече интереса и подкрепата на Германия и САЩ. С подобна свързаност и добавена стойност към кохезионната политика 12-те държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море ще постигнат този политически консенсус и общ регионален дневен ред, който да бъде даден на Триморието и в държавите, които участват активно“, подчерта Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов допълни, че като президентска платформа този формат се стреми да допринесе за по-ефективното сътрудничество между правителствата, бизнес средите и неправителствения сектор на страните за постигане на общ регионален дневен ред, повече свързаност и икономически растеж.

Основният механизъм за финансиране на приоритетните проекти за свързаност на „Три морета“ е фондът на инициативата, ръководен на пазарен принцип, който се стреми към по-широко застъпване на модела на публично-частното партньорство при финансирането на инфраструктурни проекти, обясни Цветанов. Той припомни, че България е неглижирала инициативата с финансово участие като солидарност допреди половин година.

Цветан Цветанов подчерта, че инициативата не е в противовес на Русия и Китай, а ще даде възможност за запълване на дефицита по отношение на свързаността – транспортна, дигитална и газова, за държавите от Триморието, които да достигнат развитието на Централна Европа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21920

2

Стефан

08.07 2021 в 10:22

Не, не е щатска, а английска. Това е много стара история, част от "голямата война" на Англия срещу Русия.

906

1

Nick Ivanov

08.07 2021 в 08:05

Цялата схема на Цвъки с тия "републиканци" е да се задържи над водата като политик за поне един мандат, за да не влезе в затвора. Колкото до "Три морета" това е щатска шмекерия, с единствена цел да дразни Русия. "ще даде възможност за запълване на дефицита по отношение на свързаността – транспортна, дигитална и газова"...щом ЕС не ни е оправил свързаността, газовите връзки и електронното правителство, няма основание да се вярва, че с "нисколихвени заеми от САЩ" някой ще постигне друго. Относно втечнения газ, наблюдавайте фисакото на Полша до октомври. В момента Китай умишлено изкупува големи обеми втечнен газ, за да могат руснаците да разчистят европейския пазар от лайкучките провокатори.