ЦИК ще проверява Борисов за недопустима агитация в деня на вота

Николаос Цитиридис 13 ноември 2016 в 14:25 9746 3

Снимка БГНЕС

Централната избирателна комисия ще провери дали премиерът Борисов не е извършил нерегламентирана агитация в деня на вота. Това казаха от ЦИК днес на брифинг, на който беше оповестена и избирателна активност към 13 часа

От ЦИК ще проверяват сутрешното изказване на премиера пред медии, след като той гласува в Банкя. 

Централната избирателна комисия ще изиска от Съвета за електронни медии матариали и след това ще вземе решение, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Сутринта Борисов отправи индиректни критики към кандидат-президента ген. Румен Радев, без да го назовава поименно.

"Няма нищо мажоритарно и независимо, когато от двете страни ти страни стоят Илияна Йотова и Корнелия Нинова", каза Борисов. 

Паргов: Борисов нарушава Изборния кодекс

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов подава жалба до ЦИК срещу премиера Бойко Борисов за непозволена агитация в изборния ден. "Министър-председателят си позволи по безпрецедентен начин да агитира за партия ГЕРБ като използваше фрази, нагнетяващи страх и внушения за дестабилизация, както и обидни квалификации", пише в жалбата. Калоян Паргов настоява ЦИК да наложи административна санкция на Бойко Борисов по чл. 480, ал. 2 от Изборния кодекс.
С изрази като "без нас няма спокойствие, "хората да си дадат сметка какво ще последва от преформатиране на политическото пространство", "неясно е какво следва нататък", "в Америка сега обещанията изчезват, да си помислят хората, но аз вярвам, че имат инстинкт за самосъхранение", "негодниците и олигарсите, които сега влизат, с тях няма да има стабилност" премиерът Борисов нарушава чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс. Министър-председателят недопустимо спомена на няколко пъти и имена на политическите опоненти - Корнелия Нинова, Илияна Йотова и Сергей Станишев с внушение, че те ще доведат до дестабилизация "ако се върнат", се казва още в жалбата.
"По същество това е агитация срещу политически опонент, недопустима в изборния ден, твърди още Калоян Паргов. - Действията на г-н Борисов са недопустими, незаконосъобразни и в разрез с демократичните принципи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

13.11 2016 в 15:26

Баце в ключил сървайвъл мода и не го е*е че ше го глобят евентуално...