ЦИК разреши повторно гласуване, ако машината отпечата само една бюлетина

OFFNews 05 ноември 2023 в 17:53 1175 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Матева, ЦИК

Ако след гласуване машината отпечати само една бюлетина, при гласуване за два или повече избори, избирателят ще има право да гласува повторно, реши Централната избирателна комисия.

Изборната комисия излезе с това указание след множество сигнали от страната, при които при машинно гласуване за кмет на общината и за кмет на район устройството разпечатва само една бюлетина.

В тези случаи разпечатаната бюлетина трябва да бъде маркирана като "унищожена", а на избирателя да бъде дадена възможност да повтори вота си, но вече с хартиена бюлетина. 

Машини пуснаха празни бюлетини (обновена)

До момента има сигнал за 35 машини в цялата страна, които са дали различни неизправности. В тези секции вече се гласува изцяло на хартия.

От ЦИК припомнят, че хартиената разписка не трябва да се дърпа, защото има риск вотът да не се отпечата. Избирателите трябва да изчакат звуковия сигнал, едва след което да вземат бюлетината и смарт картата.

''Сиела'' обвини ЦИК, че умишлено чупи машините

В петък проф. Иван Тодоров - акционер в "Сиела" - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините обяви, че ЦИК умишлено саботира машинното гласуване и посочи, че комисарите поръчали несъвместима с машините хартия, която е и по-скъпа от стандартната.

Право на отговор от Сиела Норма: Председателят на ЦИК Камелия Нейкова лъже

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

Панелен земеделец

05.11 2023 в 18:27

Респект, професоре! Умният винаги знае как да каже, каквото иска.

12073

1

Панелен земеделец

05.11 2023 в 18:25

Споко! Няма да пиша имена.
Просто някъде да споделя, че пред Ризова в бТВ, проф.Стоянович каза: По-добре да те управлява неосъществен буржоа, отколкото автентичен плебей.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика