Машини пуснаха празни бюлетини (обновена)

OFFNews 05 ноември 2023 в 10:19 2265 5

Машина за гласуване

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Машина за гласуване

В началото на изборния ден общо 4 от 5898 машини за гласуване, разположени в страната, са дали дефект, съобщи Централната избирателна комисия.

Две от проблемните машини са във Варна - заради дефект не е заработил принтерът, предаде БНР.

Междувременно във Велико Търново имаха трудности с машина за гласуване, която не е успяла да стартира заради софтуерен проблем. Взето е решение във въпросната секция да се премине към гласуване само на хартия. Във великотърновския град Лясковец също са подали сигнал за проблемна машина, но не са поискали от ЦИК да преминат към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.

В монтанското село Владимирово, община Бойчиновци, също имат проблем с машината, след като гласувал избирател заяви, че на разписката му е излязъл вот, различен от подадения от него. Въпреки инцидента ЦИК не позволи машината да бъде премахната, нито да се премине само към гласуване с хартиена бюлетина.

В Благоевградска област общо 6 машини- пет в Благоевград и една в Сандански, при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина. Там Общинската избирателна комисия трябва да реши как да продължи гласуването.

В София има случаи на бюлетини, които излизали от машините смачкани, или пък без да бъдат напечатани. За район "Изгрев" има и сигнал, в който граждани твърдят, че са отбелязали да дадат своя глас и за двата вида избор - за районен кмет и за кмет на София, но от машината е излязла само една бюлетина, предаде Нова телевизия.

От ЦИК съобщиха и за три машини в Пазарджик, Столична община и Смолян, които са имали „проблеми със синхронизирането“. В Сливен техник е констатирал, че е "изключено външното устройство за съхранение". Там машината не функционира, а гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

5

user4eto

05.11 2023 в 14:34

Тончо2019 ти от къде падаш?
Нима си пропуснал статиите обясняващи как ЦИК, саботират машините като зареждат неподходящи ролки хартия, въпреки указанията и спецификациите. Машините са тествани разбира се.
Но това е поредното активно мероприятие за тяхното отстраняване.
А тия от цик трябва да ги тестване как скачат от варненският мост без бънджи.

22548

4

dolivo

05.11 2023 в 11:26

Ами, саботират зареждачките на ролките, мачкат, гънат, белким прецакат машината.

Селяндурщината е повсеместна.

Ръчно попълненото гласуване е само читаво при дефект на машините.

3811

3

Toni2019

05.11 2023 в 11:21

Те не ги ли тестват преди избори???? Ще има ли оставки или поне искане на такива

2099

2

Mateevk

05.11 2023 в 10:52

4 от 58989 това звучи страшно! Много по-страшно от 25% невалидни бюлетини!

400

1

демотиватор

05.11 2023 в 10:51

Неее, не може да бъде- кварталната клюкарка се кълне, че шурея на племенника на унука й, завършил в Харвард (и той), заявил авторитетно с пяна на уста, че тези машини са осветени, по-най-пре-надеждни и безгрешни на ????%
(ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика