ЦИК пусна виртуален симулатор за машинното гласуване

OFFNews 16 август 2022 в 16:50 2777 1

симулатор

Снимка ruse.egov.bg

Симулатор за машинно гласуване

Централната избирателна комисия пусна виртуален симулатор за предстоящото машинно гласуване на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври.

От Комисията очаква гласуването на ел. устройство да отнеме не повече от минута, две. Същевременно предстои и мащабна информационна кампания в цялата страна, чрез която ще се обхванат всички населени места, където ще се гласува по този начин.

На изборите на 2 октомври гласоподавателят ще ползва само една смaрт карта, предоставена му от член на Секционната избирателна комисия, така както беше и на предходните извънредни парламентарни избори.

На дисплея се изписва текст „Избори за Народно събрание 2 октомври 2022 г." и текст, подканващ гласоподавателят да постави картата в устройството. След като картата бъде поставена в слота на машината, всеки ще може да избере за коя партия да гласува и за кого да даде преференциален вот. Това става чрез натискане на някои от бутоните за предишна или следваща страница.

Следващата стъпка е свързана с проверка на избора и гласуване. Машините дават опция и за промяна на избора.

Машината пуска разписка, която трябва да бъде взета и пусната в специално предназначената кутия. Накрая се изважда и смарт картата.

Симулаторът е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Обявена е и обществена поръчка за адаптиране на досега използваните разяснителни аудио и видеоматериали, както и плакати, свързани с вота.

Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата. Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12761

1

cepcem

16.08 2022 в 18:50

Малоумно направено.
Ако цъкнеш преференция не можеш повече да я махнеш с "промени избора". Тоест, можеш да промениш преференцията, но не можеш да я разкараш.

Единственият начин е да маркираш "не подкрепям никого" и тогава да избираш наново.