ЦИК показа компонентите на машините за гласуване

Организацията на парламентарния вот върви по план и без забавяне, увериха от Централната избирателна комисия

OFFNews 15 септември 2022 в 14:56 1359 0

Демонстрация на машината за гласуване

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Демонстрация на машината за гласуване

Машината за гласуване има няколко отделения, които са предвидени за работа по време на изборния процес. Всички останали функции са фабрично отделени и защитени с капаци. Основният консуматив е принтерната хартия, като отделението се намира в задната страна на машината. След всяко отваряне и сменяне на хартията то се запечатва с пломба с уникален номер.

Това стана ясно по време на брифинг на Централната избирателна комисия относно компонентите на устройствата за гласуване, на който присъстваха председателят и зам.-председателят на ЦИК Камелия Нейкова и Росица Матева.

Отделението за поставяне на флашките също е запечатано и защитено с пломба. Флашките ще бъдат предварително сложени в машините преди изборния ден и ще се изваждат след приключването на вота. Машината не може да работи, ако една от флашките не е вкарана.

Камелия Нейкова увери, че към настоящия момент организацията за изборите е своевременна и че всички решения на ЦИК са в срок, без да има забавяния. Тя уточни, че съставите на секционните избирателни комисии в чужбина вече са попълнени.

Матева заяви, че тази седмица с решение на ЦИК е бил коригиран броят на машините, които ще бъдат използвани в страната, на 9369. В 1105 секции ще се гласува с по две машини. Броят на машините за гласуване извън страната не е променян, добави тя.

Росица Матева посочи, че към днешна дата броят на машините, които ще бъдат използвани за вота през октомври, е 10 999. Машините с демоверсиите са вече в страната, извършват се пробни гласувания от избирателите. Графиците на тези гласувания трябва да са публикувани на интернет страницата на областните, общинските администрации, както и на РИК. Както обявихме, 395 машини са в страната, а 12 машини са предоставени на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови