ЦИК показа бюлетината за изборите (снимки)

Николаос Цитиридис 27 октомври 2016 в 18:32 14153 2

Снимка БГНЕС

Бюлетината за изборите

На брифинг днес Централната избирателна комисия показа пред журналисти как ще изглеждат двете бюлетини на 6 ноември - за президентския вот и за националния референдум.

Без номер 1 и номер 9, в бюлетината за президентския вот за пръв път ще видим квадратчето "Не подкрепям никого". Липсата на кандидати под номерата 1 и 9 се дължи на заличаването на регистрацията на Светльо Витков (1) и Владимир Кузов (9). 

Бюлетината за референдума съдържа три въпроса. При гласуването тя се сгъва и пъха в плик. За разлика от бюлетината за президентския вот, при тази за референдума няма нужда от печати. 

От ЦИК обърнаха внимание и на това как трябва да се сгъва бюлетината - това трябва да става по начин, който позволява серийният номер на бюлетината да бъде откъснат и на гърба ѝ да бъде поставен печат.

Комисията също така беше категорична, че бюлетина за изборите трябва да ни се дава след като пред нашите очи е била откъсната от кочана. Има вероятност членове на секционните избирателни комисии (СИК) да го правят предварително и дори да я сгъват, но това се прави с цел улесняване на изборния процес. Всеки гражданин има правото да си поиска бюлетина, откъсната пред неговия поглед. 

Въпросът, който вълнува мнозина - как ще се връчва бюлетината за референдума? Членовете на СИК са инструктирани да питат всеки гласоподавател дали желае бюлетина за референдума и да го информира, че има такъв. 

ЦИК споделиха и за любопитен момент от разяснителната кампания, която водят за изборите. Комисията е изпратила 58350 писма до всички 18-годишни младежи у нас, които получават правото да гласуват за пръв път. "Решихме, че ще е мило да покажем отношение", коментираха от ЦИК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

2

данван

20.02 2017 в 14:15

На следващите избори квадратчетата за БСП, Патриоти, ГЕРБ ще са по заместване и за Путин ;)

77927

1

El Commandante

27.10 2016 в 18:53

Не виждам квадратчето за Путин къде е.