ЦИК: Няма сигнали за груби нарушения в деня за размисъл

OFFNews 08 юни 2024 в 20:09 634 0

ЦИК

Снимка БГНЕС

ЦИК

В деня за размисъл не са постъпили сигнали и жалби за груби нарушения. Политическата агитация във фейсбук няма да бъде разглеждана, тъй като социалните мрежи не подлажат на регулация, това съобщиха от ЦИК. 

Не са постъпвали доклади от РИК за проблеми с машините или доставянето на изборни книжа и материали до секциите. По график се получават от членовете на комисии, съобщи БНР.

В по-отдалечени райони продължава оборудването на помещенията за гласуване.

Както днес, така и утре до края на гласуването в 20:00, е забранено оповестяването на данни от социологически проучвания за нагласите на избирателите или от екзитпол изследвания на изхода на секциите, припомнят от комисията.

Часове преди началото на гласуването, ЦИК направи поредни смени в съставите на секциите зад граница.

"Поради заявени причини от обективен характер за настъпила невъзможност за участие на членове на СИК извън страната са постъпили предложения от МВнР и от парламентарно представените партии и коалиции за съответните квоти", уточни членът на ЦИК Елка Стоянова.

Само за два дни в Благоевградско смениха над 150 членове на СИК

По-рано днес председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че машините са подготвени за утрешния вот 2 в 1.

Всичко е наред с машинното гласуване. Ще се обърна отново към тези, които смятат, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Това категорично не е вярно. Машините са тръгнали за страната. Ние дадохме разрешение през вчерашния ден и в днешния ден секционните избирателни комисии ще ги получат подготвени, инсталирани за вота утре, каза тя.

Нейкова съобщи, че за първи път, откакто се провеждат избори в най-новата история на България, Централната избирателна комисия ще стимулира допълнително тези секционни комисии, чиито протоколи от двата вота у нас са без грешки. Сумата е 25 лева за всеки член на комисия. 

Нейкова припомни решението на ЦИК, с което на общините беше наредено да унищожат хартиените ролки за изборните машини, използвани на вотовете през миналата година. Столична община отказа да го направи заради продължаващо съдебно дело относно резултатите на местния вот.

Гласуване в чужбина ще има в 60 държави. Първата секция, която ще отвори още тази вечер българско време заради часовата разлика, е в Оукланд, Нова Зеландия.

В полунощ българско време започва гласуването и 5 те секции в Австралия, след тях отворят и секциите Япония в и Китай.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов