ЦИК: Избори 2 в 1 може да има, но трябват още около 2000 машини

OFFNews 05 септември 2021 в 10:55 1712 0

"Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това".

Това каза по БНР заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота.

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември. Росица Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори.

"В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната", допълни тя.

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване.

"В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата", обясни Матева.

Говорителката на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент поотделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор.

"Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови