ЦИК чака книжа от София-област и Шумен, за да съобщи крайния резултат от вота

OFFNews 13 юли 2021 в 13:38 1976 0

Изборните книжа от всички секционни комисии са обработени на 100% в ЦИК. Централната избирателна комисия обаче още не е обявила окончателните резултати от вота на 11 юли, тъй като процедурата изисква РИК-овете да занесат на място изборните си книжа в ЦИК за повторно въвеждане на резултатите. До този момент не са занесени книжата от София-област и Шумен.

Това обясни пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева:

"При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно, установява каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим 100% обработени данни."

Към момента са обработени 98,92% от протоколите, се вижда от сайта на комисията.

В Шумен е била първата РИК, която е обработила най-бързо книжата си, но явно ще бъде последната, която ще ги донесе в ЦИК, стана ясно от думите на говорителя на ЦИК.

Според Росица Матева резултатите от гласуването в чужбина са обработени бързо въпреки по-големия брой секции.

"Смятам, че се справихме така, както сме се справяли в годините назад и така както са се справяли други колеги от ЦИК, тъй като вчера към 17.50 ч. бяха обработен всички комисии, а те са близо 800. Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване", допълни Матева.

"Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога досега не е имало толкова бърза обработка на резултати", каза още тя.

Вчера Матева обяви в предаването в "Лице в лице", че 481-ва секция в Лондон не е предала никакъв резултат и ЦИК се опитва да се свърже с членовете на Секционната избирателна комисия, за да изпратят резултата.

„Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите, при положение че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа”, заяви по този повод пред Нова телевизия Цанка Петрова, член на СИК - Илинг, Лондон. Нова тв допълва, че едва трима членове на ЦИК е трябвало да обработят протоколите от 135 секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!