Татяна Дончева: Необходими са радикални действия в съдебната система

OFFNews 12 септември 2014 в 16:24 3205 0

Движението за права и свободи (ДПС) владее съдебната система и е започнала да прави тази инвазия от 2003 г. насам, като е участвало чрез лидера си Ахмед Доган в подбора на предеседател на Върховен съд, на главен прокурор и на други ключови фигури в системата.

Това каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването „Денят Он Ер“.

„Готови ли сте да се справите с обръчите на Доган?“, обърна се към останалите партии, участващи в предизборната кампания. 

Според нея по отношение на съдебната система трябва да се действа много по-радикално. Затова „Движение 21“ ще работи за промени, които ще доведат до изваждане на прокуратурата извън съдебната система, до свеждането й само до съда, до нов модел за избор на Висш съдебен съвет – на практика пряко от магистратите, до сменяемост на прокурорите, централизъм на прокуроската система, която може да се направи по модел на редица европейски държави.

Лидерът на „Движение 21” коментира още, че големият проблем при кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) е цялостното отражение от евентуалното й затваряне върху българската икономика. Тя припомни, че в банката има пари на много фирми, които трябва да работят, там са парите на военно-промишления комплекс, като има и пари на софийската „Топлофикация“. Това трябва да бъде много внимателно преценено преди взимането на окончателното решение по проблема. Партията на Дончева ще работи по практическото му разрешаване, като за целта е привлякла в екипа си банкера Стоян Александров, който е водач на две от листите на партията – в Бургас и в Търговище.

„Движение 21“ се явява за първи път на избори и ще бъде под номер 1 в бюлетината. Татяна Дончева подчерта, че партията се стреми да привлече свободни, независими хора, хора със свободни професии, от сферата на дребния и среден бизнес, които желаят лично да направят промяната. Това са хора, които биха искали в управлението да стане промяна, да влязат нови хора да се работи по-революционно и радикално по ключовите въпроси и да бъдат използвани хора с много по-висок професионален капацитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови