Станислав Младенов: Министерството на икономиката дава финансова помощ само на 1555 от общо 6090 малки предприятия

БСП призовава и категорично настоява всички оценени проекти да получат подкрепа за преодоляване на последиците от пандемията, заяви кандидатът за народен представител в листата на социалистите за 25-ти МИР в София

OFFNews 06 юли 2021 в 13:57 964 0

Едва 1555 проекта от общо оценени 6090 ще получат средства по програмата за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лева за преодоляване на икономическите последици от пандемията от Covid-19. Това съобщи кандидатът за народен представител Станислав Младенов, който е с преференция 103 в листата на "БСП за България" в 25-ти МИР в София. Одобрените от Министерство на икономиката проекти за финансиране са били обявени вчера.

"Само една четвърт от проектите, които са били в оценка, е скандално малко, коментира Станислав Младенов. - Дълг на Министерство на икономиката е да вземе необходимите мерки така, че повече малки предприятия да бъдат подпомогнати. Досега точно те не са получавали никаква подкрепа от държавата за справяне с последиците от пандемията. А именно малките предприятия с оборот над половин милион лева са гръбнакът на българската икономика. Това в особена степен важи за Сектор "С" - преработваща промишленост".

Кандидатът за народен представител от "БСП за България" добави, че 864 е броят на отхвърлените кандидати заради нисък брой точки, събран при оценяването на проектите им.

"БСП призовава и категорично настоява всички кандидати, които са в резервния списък да получат финансиране за подпомагане на дейността им с оглед преодоляване на проблемите, възникнали заради пандемията, заяви Станислав Младенов. - Държавата трябва да направи всичко възможно, за да осигури допълнително финансиране за всички кандидатствали и одобрени проекти".

Станислав Младенов добави, че и в следващото Народно събрание БСП ще продължи да настоява за пряка финансова подкрепа за ликвидност за малкия и среден бизнес. "Това трябва да бъде основен приоритет на държавата, тъй като става дума за собствените й данъкоплатци, обясни той. - Малките предприятия са най-уязвимата, но и най-перспективна част от българската икономика, защото тя генерира нейната добавена стойност. И трансформирането на средства, предназначени за пряка финансова подкрепа за ликвидност, в заеми е крайно неправилен подход. Срещу него БСП ще продължи да се бори в следващото Народно събрание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови