Станишев: Безусловно подкрепям левите кандидати на балотажа

OFFNews 28 октомври 2015 в 14:52 2192 8

Снимка Булфото

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати обръщение по повод наближаващия балотаж в местните избори.

"Пред левите избиратели и левите партии днес стои огромна отговорност – да защитят социалните и прогресивни политики в местната власт – там, където всички управленски решения и действия имат най-пряко отражение върху живота на хората", пише Станишев.

Той е обезпокоен от концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел в страната, доминиран от партия-хегемон. "От създаващия се монопол в управлението, който е сигурна заплаха за демокрацията и разяжда нейните устои. От опасността левицата да загуби важни позиции по места. От противостоенето вляво, което отблъсква и разочарова левите избиратели."

"Всеки избирател на левицата "да подкрепи безусловно левите кандидати, там където те се изправят срещу дясното и най-вече срещу ГЕРБ", призовава Станишев.

Той дори призовава на балотажа БСП и другите леви партии (АБВ, Движение 21, Българска пролет и др.) да подкрепят представители на всяка една демократична политическа сила, която е срещу кандидатите на ГЕРБ.

"Във време, в което Европа е изправена пред огромни предизвикателства, у нас партиите от управляващата коалиция организираха избори с горчивия вкус на съмнение в почтеността на вота. Погледнато отвън, това не носи добър имидж на страната ни и поставя под съмнение демократичния процес у дома.
Днес, повече от всякога, България има нужда от ясна социална алтернатива, която да се бори с ширещата се бедност и липсата на перспектива, да противостои на насажданата апатия и усещане у хората, че от тях нищо не зависи, да е изразител на европейското разбиране за демократичност, държавност, ценности и ред в обществото", се казва още в обръщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови