БСП е против да падне имунитетът на депутатите

OFFNews 28 октомври 2015 в 09:49 4589 13

БСП е против имунитетът на депутатите да падне. Не може заради един изолиран случай да се ограничават правата на народните представители, заяви Валери Жаблянов от БСП. 

Той обяви, че ръководството на МВР трябва да подаде оставка, защото не се е справило със скандала в НАТФИЗ в изборната нощ, предизвикан от Волен Сидеров и депутати от "Атака". Според него Сидеров е можело да бъде задържан. 

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче беше категоричен, че МВР е изпълнило закона максимално точно. Няма как Сидеров да бъде арестуван заради депутатския имунитет, каза той по бТВ. „Наказанието за тежко хулиганство е до 5 години, което е извън хипотезата за задържане в момента на извършване на деянието от народен представител, за което се изисква наказанието лишаване от свобода да е над 5 години. Затова полицията нито може да приложи полицейски мерки по Закона за МВР, нито може да изпълни мярка задържане под стража”, обясни Кирилов.

Въпросът с имунитета на народните представители трябва да се преразгледа, подчерта Иван Иванов от Реформаторския блок

„Време е да разберем, че едно е да имаш функционален имунитет, тоест да задаваш парламентарни въпроси и да правиш свободно политически изказвания, но от друга страна, извън парламента сме граждани като всички други”, аргументира се той.

Според него със създаването на временна комисия към НС днес вероятно най-рано следващата сряда би трябвало имунитетът на Сидеров да падне.

„Факт е, че Сидеров злоупотреби в голяма степен със своето поведение. Дали това е политически фарс, или личностна девиация, той се държа по безобразен начин спрямо полицейската институция, прикривайки се зад почти абсолютния имунитет, който има. Полицията по-скоро го пазеше от хората и от самия него, да не си навреди сам”, заяви още Иванов.

Депутатският имунитет гарантира парламентарния характер на републиката и не дава на изпълнителната власт да извършва произвол спрямо представителите на народа. Когато представител на управляващите иска промяна на имунитета, това означава, че се готви промяна на политическия режим в държавата, обяви Жаблянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!