БСП е против да падне имунитетът на депутатите

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 09:49 4083 13

БСП е против имунитетът на депутатите да падне. Не може заради един изолиран случай да се ограничават правата на народните представители, заяви Валери Жаблянов от БСП. 

Той обяви, че ръководството на МВР трябва да подаде оставка, защото не се е справило със скандала в НАТФИЗ в изборната нощ, предизвикан от Волен Сидеров и депутати от "Атака". Според него Сидеров е можело да бъде задържан. 

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче беше категоричен, че МВР е изпълнило закона максимално точно. Няма как Сидеров да бъде арестуван заради депутатския имунитет, каза той по бТВ. „Наказанието за тежко хулиганство е до 5 години, което е извън хипотезата за задържане в момента на извършване на деянието от народен представител, за което се изисква наказанието лишаване от свобода да е над 5 години. Затова полицията нито може да приложи полицейски мерки по Закона за МВР, нито може да изпълни мярка задържане под стража”, обясни Кирилов.

Въпросът с имунитета на народните представители трябва да се преразгледа, подчерта Иван Иванов от Реформаторския блок

„Време е да разберем, че едно е да имаш функционален имунитет, тоест да задаваш парламентарни въпроси и да правиш свободно политически изказвания, но от друга страна, извън парламента сме граждани като всички други”, аргументира се той.

Според него със създаването на временна комисия към НС днес вероятно най-рано следващата сряда би трябвало имунитетът на Сидеров да падне.

„Факт е, че Сидеров злоупотреби в голяма степен със своето поведение. Дали това е политически фарс, или личностна девиация, той се държа по безобразен начин спрямо полицейската институция, прикривайки се зад почти абсолютния имунитет, който има. Полицията по-скоро го пазеше от хората и от самия него, да не си навреди сам”, заяви още Иванов.

Депутатският имунитет гарантира парламентарния характер на републиката и не дава на изпълнителната власт да извършва произвол спрямо представителите на народа. Когато представител на управляващите иска промяна на имунитета, това означава, че се готви промяна на политическия режим в държавата, обяви Жаблянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 12:45

Няма нужда да отпадне имунитета.Просто другия път избирайте нормални хора в Парламента.

28.10 2015 в 12:14

Бай Мико старателно превръща БСП във второ крило на рубладжийско-анархистичната гарга АТАКА. Затова скоро ще ги изравни и по изборен резултат, да може гаргата да лети поне до Крим.

28.10 2015 в 11:41

БСП хич не са глупави , страхуват се от "народната любов" а тя повече от 80%, само с имунитет могат още да разиграват театри и да саботират държавата.

28.10 2015 в 11:28

Не се ограничават правата на народните представители, а им се премахват привилегии, които така или иначе не трябва да имат

28.10 2015 в 11:06

Колкото и да са прости и глупави червените боклуци няма сами да си отрежат клона, КОЙ луд си дава залъка без бой, КОЙ престъпник сам отива в затвора?! Криминология е науката, която изучава престъпниците, които са се издънили – не успелите престъпници.
Науката, която изучава успелите престъпници, се нарича политология, а успелите престъпници се наричат политици и ползват имунитет.

28.10 2015 в 10:47

Не се заблуждавайте, никоя партия не иска имунитетът да отпадне. Просто разиграват малък театър, за да изглеждат по-доблестни и жертвоготовни след изстъпленията на болния.
А в БСП, понеже са малко по-простички, си го признават без бой.

28.10 2015 в 10:42

Да не би тея одиколон да пикаят. Какъв имунитет. Извън парламента те трябва да бъдат като всички останали граждани. Те освен права имат и задължение в обществото. те не могат с личните си автомобили да карат като бесни, да пият и да карат, да паркират където ими хрумне и какво ли още не. И за всяко нарушение да размахват депутатски карти. ДАЙ НА НЯКОГО ВЛАСТ, ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КОЛКО СТРУВА!Това са хора, които по този начин избиват комплекси.

28.10 2015 в 10:41

Опаааа, чакай малко бе. Какви права има един депутат, че да се пази толкова ожесточено имунитета му?! Вие трябва да имате права само и единствено в парламента. Извън него, вие сте обикновени граждани като всички нас. Срамно и неморално е това.

28.10 2015 в 10:25

За БСП се откриват големи възможности да се излагат при предстоящите дебати в парламента за имунитета и за електронното гласуване, и то от мерак да противоречат. Друг е въпросът дали техните избиратели ги интересува излагат ли се техните представители с нелепи доводи.

28.10 2015 в 10:25

Чудя се-тия стават боклуци щото влизат в бсп или влизат в бсп щото са боклуци