Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Следващият парламент: Кратък живот или неприемливи компромиси

OFFNews 04 април 2021 в 22:05 5666 0

Евентуалната коалиция между ГЕРБ и ВМРО няма достатъчно депутати за съставяне на парламент.

Или трябва някой да направи неприемливи, несъобщавани до момента компромиси, или парламентът ще има кратък живот. Този извод направи социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред БНТ. Тя очерта наречената от нея "Перфектна буря" на възможни обединения в 45-ото Народно събрание въз основа на политически отношения, на които вече сме ставали свидетели, както и при условие, че изнесените досега временни резултати се запазят до края на преброяването.

Според досегашните изявления и резултатите от екзит пола, тя очерта три възможни коалиции, които разделят парламента на три почти напълно равни части. Всичките възможности биха довели до патова ситуация за взимане на решения. Коалиция на досегашните партньори ГЕРБ и ВМРО ще събере 81 депутати. БСП и ДПС, които имат история от "Орешарски", ще имат 78 народни представители. Евентуално обединение на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ще означава общо 81 мандата.

Според политолога Борис Попиванов ако се провалят първите два мандата, решаването на кризата е в ръцете на президента. “Ако първите две партии не успеят да съставят правителство при връчването на мандат от президента, той има право сам да избере на кого да връчи третия мандат. И ако го даде на ДПС, е много вероятно опитите да се провалят и да се ходи към нови избори. Защото нито една формация не желае ДПС да бъде мандатоносител на каквото и да е управление”, каза Попиванов. Въпреки, че не е задължен по конституция, президентът може да даде мандат и на следваща по големина партия. 

Правителство на малцинството без Борисов

Резултатите от днешните избори показват, че трудно ще се състави коалиция, "като по-скоро ГЕРБ, които първи ще получат мандат, да тръгнат на вариант за правителство на малцинството, което да търси широка парламентарна подкрепа за себе си", коментира в изборното студио на "Нова телевизия" политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него "такова правителство на малцинството, за да "мине" в парламента, то трябва да бъде технократско и експертно, и министър-председател да не бъде Бойко Борисов, а някой друг". Ако този вариант се реализира, това означава, че подобно правителство би могло да събира подкрепа, по принцип, от много парламентарни групи едновременно", каза доц. Стойчев.

Служебно правителство, ако Борисов няма мандат

Ако не се реализира четвърти мандат на Борисов, ще се стигне до служебен кабинет на Радев, каза  Георги Харизанов в студиото на БТВ. Няма ситуация, в която ГЕРБ да е първа политическа сила и Бойко Борисов да не е премиер, добави той в отговор на въпрос за възможен служебен кабинет. За възможно правителство е рано да се говори, нищо от поведението на "Има такъв народ" не показва възможна коалиция с ГЕРБ и оттук нататък изпадаме в невъзможна обстановка, каза Харизанов. Интересното предстои, всичко е в ръцете на политиците и очакванията към тях тепърва ще нарастват. Ако има нещо което избирателите не очакват, това е политическа криза, добави той.

От Слави Трифонов зависи дали ще правителство

"От поведението на партията на Слави Трифонов ще зависи дали ще има формирано правителство, с едно изключение, голяма коалиция", коментира политологът доц. Румяна Коларова.

Социологът Андрей Райчев заяви, че "Слави Трифонов е млада, изгряваща сила, като това са първите му избори. На тях народът го слага втори или трети, ще има над 40 депутати, и всичко е пред него, отбеляза Райчев. Той коментира, че "проблемът" на Слави Трифонов е да расте, а за да расте, означава да си спази ангажимента и да не се съюзява нито с Корнелия Нинова, нито с Бойко Борисов.

Ще има битка за формиране на следващ управленски формат и битка за изборното законодателство, каза социологът Добромир Живков от агенция "Маркет линкс".

Обществото минава през преходен период. Преди изборите предвидихме, че ще изпаднем в такава ситуация и че 45-ият парламент ще бъде по-кратък и преходен. Възможни са различни договорки. Каква ще е общата територия, върху която ще се срещнат интересите, е големият въпрос, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews