Скандалният Андрей Иванов пак в листата на ГЕРБ за СОС, ама паднал с 12 места

OFFNews 21 септември 2015 в 11:00 12639 5

Снимка Архив

Скандалният бивш шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов отново е в листата на ГЕРБ за местния вот наесен, научи OFFNews. Той е под № 14 в списъка на партията за членове на местния парламент, на предишните избори през 2011 беше втори след Йорданка Фандъкова.

Позиция № 2 за кандидат-общинарите на ГЕРБ разкрива кой ще бъде шеф на новия Столичен общински съвет, в СОС има 13 постоянни комисии, така че най-вероятно Иванов ще остане все пак само редови общинар. Въпреки това присъствието му в листата ще донесе негативи на ГЕРБ в София, предвид имиджа на Иванов в публичното пространство. 

Той подаде оставка като шеф на СОС през януари 2012 година "по лични причини", след като бе на поста от 2007 г. Името му гръмна в медиите след разкрития на Яне Янев/РЗС/, че Иванов е придобил неправомерно  60 имота. Последва проверка от Националната агенция за приходите (НАП), която не показа нарушения. Срещу Иванов имаше и обвинения, че е забавил връщането на собствеността на Общинска банка на общината. Той отрече. 

Публикации сочеха като вероятна причина за отстраняването му близостта му с фирми, които участват в създаването на електронното правителство. Ставаше въпрос за 18 млн. лв. по проекта "Развитие на административното обслужване по електронен път", който се финансиран по оперативна програма "Административен капацитет". Сред скандалите, в които бе замесено името му, бяха и информации за лобизъм при конкурси. 

В разгара на предизборната кампания през 2011 г. синът на бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) и шеф на софийската организация на ГЕРБ Андрей Иванов Бранимир е купил срещу 5000 лева европроект за предприятие за замразени продукти за 7.3 млн. лева. Това е станало чрез фирмата “БМА – 2009”, която е еднолична собственост на Бранимир Мирчев, гръмнаха медиите. Европроектът е реализиран с кредит от Общинска банка, отпуснат по-малко от месец преди избори2011. Заради отпуснатия заем БСП обвини Андрей Иванов в конфликт на интереси. “Свидетели сме на поредната политическа инсинуация срещу мен и общинските съветници от ГЕРБ, чрез която БСП и нейната градска организация се стреми да реши тежките вътрешнопартийни проблеми, които се очертаха преди техния конгрес”, заяви тогава Андрей Иванов чрез пресцентъра на ГЕРБ. 

"Срещу Андрей Иванов имаше множество медийни публикации и аз разбирам решението му да подаде оставка като председател на Столичния общински съвет, заяви тогава кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи атаките като доста сериозни, а решението да се оттегли като "основателно". „Не коментирам и не работя по слухове. Проверявам конкретни сигнали, които получавам. За това още в кампанията, когато основните упреци към мен бяха насочени именно по този повод, винаги съм казвала, че сериозният политик, сериозният човек, когато има някакъв сигнал, го подава", каза още Фандъкова. 

През ноември 2007 г. днешният лидер на ДСБ, тогава млад адвокат, Радан Кънев пусна в блога си текста "Една случка от пролетта на 2005 г.". В него той написа: От първите дни на адвокатската си кариера, обслужвам група клиенти, които имат правен спор с фирмата, която е придобила огромна част от кооперативния пазар в "Люлин" чрез покупка на активите на старата потребителска кооперация РПК "Искра". Покупката на терена на "кооперативния" е един акт, типичен за "модела Софиянски", но това е отделна тема. Ако имам време мога да разкажа, просто за пример. Моите клиенти бяха дребни търговци, без претенции да променят света към по-добро. 

Та един ден през 2005г., в хода на преговори с фирма "Искра" - собственик на терена на пазара, ни казаха, че теренът, на който са техните търговски обекти, вече не бил на "Искра", а на друг човек. Собствениците на "Искра" имали големи дългове към този човек и му прехвърлили терена. Той бил едър бизнесмен, притежавал строителен бизнес и линии на маршрутни таксита. 

Тъй като отдавна търсехме преговори и споразумение, стигнахме до контакт с новия собственик и адвоката му. Уговорихме среща в неговия (на собственика) офис в ж.к. Люлин.

Офисът представляваше сглобяема временна постройка насред нищото - в един паркинг зад Люлинския "Бриколаж". Приличаше по-скоро на обслужваща паркинга сграда. Никакви обозначителни знаци, никаква табела, поне 200 метра черен път сред строителни отломки, без асфалт. Кучета скитат из прахоляка... мрачна гледка. В "офиса" се влизаше през гаража, охраняван от мъж с автоматично оръжие и слушалки на главата.

Още един мъж с автоматично оръжие и слушалки ни посрещна на входната врата на сградата, още един стоеше на площадката между двата етажа, на металната вътрешна стълба. Кабинетът на собственика беше на втория етаж. Още един охранител, затъмнени стъкла.

Сравнително строен, прошарен мъж на средна възраст. Сив, безличен, облечен с тъмен костюм и тениска под сакото. Милиционер. Разговорът беше като него - сив, безличен, без резултат. Тръгнахме си и ни олекна, когато се отдалечихме от криминалния декор. Толкоз. Една случка от пролетта на 2005.

Човекът се казваше Андрей Иванов. Днес вече цяла България знае кой е той - бивш полицай, напуснал работа в полицията през 2004г., "кадър на МВР с добър бизнес", според "Медияпул". :

Иванов държи 80 процента и еднолично управлява фирмата за строителни работи ”Банкя 21”, в която останалите 20 процента от собствеността е на Столична община. В последствие новият председател на СОС заяви, че е спечелил общинския търг за закупуването на този дял и конфликт на интереси няма.

54-годишният бивш шеф в националната полиция беше седми в кандидатската листа на партията. Той е инженер по образование - завършил е ВМЕИ със специалност автоматика и телемеханика. Работил е в изчислителния център на МВР, а от 1996 г. е назначен за зам.-директор на националната полиция. Според официалната му биография е напуснал през 2004 г. и досега се е занимавал с частен бизнес. Има съсобственост и участва в управлението на няколко фирми. Една от тях се казва "Банкя 21".

Това е информацията на "За Града".

През 1996 година е назначен за заместник–директор на Национална служба „Полиция”. Напуска през 2004 година и поема управлението на частно дружество. Основно е специализирал Управление на колективи и проекти, свързани с изграждането на национални информационни системи.

А това е от "Фокус". "Колективи и проекти, свързани с ... информационни системи". Почти ми стана весело като го прочетох. Почти.

Да оставим моите впечатления от "офиса" и охраната настрана.

Няколко въпроса:

1. Ако е напуснал МВР през '04, откъде е взел пари за "добър бизнес", който през '05 явно вече цъфтеше?

2. Защо собствениците на "кооперативния" са му дължали много пари през '05 на него - който през '04 още е бил в системата на МВР?

3. Как между '04 и '06 успя да спечели "общински търг" и със спестените от МВР-заплата пари ли стана тази работа?

4. Как, в качеството си на висш служител на МВР, е участвал във фирма "Банкя 21" от 2002г., във фирма "Реал строй АП" ООД (в съдружие с депутата от БСП Петър Кънев" от 2002 г., както и в още няколко фирми, преди - "според официалната биография" да напусне МВР?

Никой не е задал тези въпроси, засега.

А на мен ми се струва, че "конците" в СОС попадат в ръцете на човек, който е сам олицетворение на мръсната роля на МВР в "българския преход". 

"Нямам спомен за такава среща. Но в описания район се намира гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултирах", обясни Иванов. Той опроверга твърденията, че притежава фирми за маршрутни превози. Бил е съсобственик в "Директ транспорт" ООД, но дружеството не е развило никаква дейност. Компанията имала намерение да участва в конкурса на Столичната община за маршрутни линии през 2003 г., но се оказало, че не отговаря на условията. 

В конкурса в края на 2003 г. осем линии печели компанията "Карина СПС", свързвана със семейството на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Девет линии взима ЕТ "Сиси" със собственик Стефани Михайлова, а 11 линии отиват при "ЕГ-6" ООД, където основен акционер е Никола Петров. Любопитното е, че Михайлова и Петров фигурират в управата на "Банкя 21" АД (бившето БКС-Банкя), приватизирано от Андрей Иванов, разкри "Тема" тогава. 

При отстраняването на Андрей Иванов от поста общинар № 1 през януари 2012 г. стана ясно, че премиерът Бойко Борисов има някои забележки към работата му. През ноемри Иванов сдаде и поста лидер на ГЕРБ в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови