Синя София: Да спрем да тровим Витоша и да се насладим на богатствата й

OFFNews 17 октомври 2023 в 10:14 1333 1

Синя София

Снимка Синя София

Кандидатът за кмет проф. Вили Лилков и кандидатите за общински съветници на Синя София - Ивайло Йонков и Ивайло Караньотов се срещнаха със собственици на ски училища и съоръжения на Витоша. Заедно те достигнаха до категоричния извод, че за да се насладят софиянци на богатствата на Витоша, са нужни инвестиции в транспортни лифтове и съоръжения при абсолютна забрана за увеличаване на легловата база. 

София е единствената европейска столица с отлични условия и налична ски-зона, но нейният потенциал не се използва. Отсъствието на модернизация и поддържане на съоръженията в момента води до задръствания с автомобили през почивните дни и ненужно замърсяване на въздуха в любимата ни планина, отбеляза проф. Лилков и представи предвидените в програмата на Синя София мерки за осигуряване на модерен и чист достъп на гражданите до богатствата на Витоша. 

За да спрем да тровим планината си с хиляди автомобили всеки уикенд, ние от Синя София ще:

– Възстановим Княжевския и Драгалевския лифт.
– Изградим обща станция на метрото и Симеоновския лифт при Околовръстния път и буферен паркинг със спирка на градския транспорт.
– Осигурим достатъчен брой автобуси за туристи.
– Изграждане на нови влекове за обучение на деца и ученици.
– Организиране на спортни празници на Витоша с детските градини, училищата и спортните клубове.
- Обновим алеите и маркировката, информационно образователните табели, дървените мостчета, пейки, маси и др.

Проф. Вили Лилков подчерта и нуждата от иновативни решения за зелените клинове на София. Ще превърнем зелените клинове от Витоша в паркове, които вкарват чист въздух в София – хидропарк „Искър“ по поречието на р. Искър и естествените езера около нея; линеен парк по поречието на реките Драгалевска и Бара Изливо за жителите на кв. „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“; парк „Въртопо“ в районите „Младост“, „Студентски“, „Дървеница“, „Мусагеница“; „Източен парк“ по поречието на реките Кална и Банишка и др. – Изграждане на парк „Кукуряк“ в район „Овча купел“; възстановяване на Западния парк и изграждане на връзка от район „Люлин“; почистване на езерото Панчарево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки