Шефът на ''Сиела'': Ако някой иска да отмени машинния вот, ще намери повод

Приключи удостоверяването на машините за вота. Според министъра на електронното управление технически проблеми с тях няма да има

OFFNews 25 май 2024 в 10:52 2232 1

Иван Тодоров

Снимка Скрийншот

Иван Тодоров

"Ако някой иска да отмени машинното гласуване, винаги ще се намери повод." Така коментира пред bTV възможността да останем отново без машинен вот Иван Тодоров – член на управителния съвет на частната компания "Сиела Норма".

Неговата фирма беше наета от държавата за пореден път да се грижи за осигуряването на вота с устройствата.

На местните избори м.г. машинното гласуване беше отменено с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Повод за това стана доклад на ДАНС, който твърдеше, че бившият зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов е застрашил сигурността на устройствата за изборите.

Това позволи на редица политически сили, начело с ГЕРБ и ДПС, да обявят, че се готвят изборни манипулации с машините и да поискат отмяната на използването им за вота. ЦИК се съобрази с искането им. За втория тур обаче съдът позволи да се проведе машинен вот. Така остана впечатлението, че скандалът всъщност е бил политическа манипулация.

"Имаше решение да се отмени – отмениха го. Това е положението. Местните избори представляват особен интерес. Имаше настройване срещу машинното гласуване. Намира се повод. Лошото беше, че беше даден такъв повод с действия, които нямат логика", посочи Иван Тодоров.

Той изрази недоумение от действията на бившия зам.-министър, който е правил снимки на процеса по удостоверяване на годността на устройствата. Но според Тодоров, каквото и да е правил Стойнов, не е имало никакъв начин да повлияе на машините.

По думите му, в процеса са участвали десетки хора от различни държавни ведомства и от две компании - "Сиела" и производителят на машините "Смартматик", така че няма дори теоретична възможност един човек да направи нещо нередно.

Тодоров е оптимист, че този път машинно гласуване ще има. Но неколкократно повтори, че ако някой желае да няма, ще намери начин да го отмени. Той изтъкна, че устройствата и софтуерът са същите като преди, и в момента, в който приключи сертифицирането им от държавата, „Сиела“ ще се захване с подготовката им за вота.

Повредите при машините, както той твърди, се дължат предимно на проблеми, причинени от хора.

"Бутат ги, слагат се на нестабилни масички, събарят ги, минава някой и откача кабела, няма ток в контакта, удрят картата много силно и повреждат устройството, а някой път, когато е нестандартна хартията, се поврежда принтерът", изреди Тодоров най-честите случаи и допълни, че у нас имаме най-нисък дял повредени устройства в света – само около половин процент от всички машини са претърпели проблеми.

Днес в Министерството на електронното управление приключи удостоверяването на машините за вота и започва етапът на сертифицирането – въвеждането на софтуера. На изборите на 9 юни ще може да се гласува на над 9000 устройства.

„Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина – 250”, заяви на пресконференция служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Екипите на министерството са приключили необходимите дейности и проверки по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. „Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен”, добави Мундров.

Изграждането ще се извършва в контролирана среда, която е предоставена от МЕУ. „Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно да бъде проведен най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините”, посочи министърът.

И добави: „Всички действия бяха публични и прозрачни, такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, което беше на случаен признак и извършено от представители на медиите”, отбеляза Мундров. Той припомни, че процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време, а за подпомагане на екипите са привлечени външни експерти.

Мундров подчерта, че за първи път представители на партиите и коалициите, както и на неправителствени организации, са получили достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в Изборния кодекс.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2104

    1

    Mateevk

    25.05 2024 в 12:49

    Е, то работата вече е свършена, тоест доверието на избирателя в изборния процес е подкопано достатъчно, за да се получи ниска избирателна активност, която уж всички борят. Една от най-активните "боркини" обаче вече 7 месеца обжалва резултата от втория тур на кметските избори в София, ръсейки глупости по медиите за загубени флашки, световна конспирация лично срещу нея и т.н. с любезното съдействие на Борисов, който нищо не разбирал от машини и кодове, но бил сигурен, че има нещо нередно. Това за нещо, което може да се провери от ученик за часове и което недвусмислено опровергава лъжите на Григорова. Но мастити експерти работят по казуса вече 7 месеца и само чакат да мине 9 юни, за да поднесат в едно изречение истината, че нищо нередно няма, освен обичайните технически пропуски и грешки, за които ЦИК трябва да си търси причините и да взима мерки. Които обаче въобще не променят крайния резултата от вота.
     
    X

    Сърбия - приятел или враг