Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

РИК ще решават за хартиените бюлетини, в 56 секции гласуването с машини е спряно

Към 11 часа: Най-висока е избирателната активност във Враца, най-ниска - в Пловдив

OFFNews 11 юли 2021 в 12:16 3452 0

Избирателна активност в стряната към 11 часа е 11,85%, съобщиха от ЦИК. Най-висока тя е във Враца - 16,22%, а най-ниска - в Пловдив-град - 5,58%. В София е 11,96%. 

В 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. Първоначално решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции, след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини, уточни БНР.  

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. 

Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото мотивирано решение, обясни Камелия Нейкова, председател на ЦИК. 

Говорителят Росица Матева уточни, че най-честите дефекти при машините са, че машината за гласуване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. Всички тези проблеми не могат да бъдат оправени от техниците. Затова ЦИК е решила да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!