РБ иска забрана на всякакви предизборни прояви на турския референдум в България

OFFNews 06 март 2017 в 15:38 2425 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” категорично се противопоставя срещу опитите на турската държава да влияе на изборите в България и други страни от Европейския съюз, както и срещу опитите на Анкара да агитира за референдума в Турция на територията на Европейския съюз.

"Категорично отстояваме позицията, че изборите във всяка една страна, както и провеждащите се референдуми, са вътрешни работи на суверенните страни.

Изразяваме силно притеснение от публикуваната информация, че член на турското правителство е агитирал сред българските изселници в Турция в полза на определена политическа сила, участваща в изборите на 26 март. Считаме това за недопустима намеса във вътрешните работи на страната ни", казват реформаторите.

Коалиция „Реформаторски блок – Глас Народен“ също така настоява за забрана на всякакви предизборни прояви в България, свързани с предстоящия референдум в Турция, и за кореспондираща такава на ниво Европейски съюз.

"В основата на европейската идея стоят изконно демократични принципи – разделение на властите, върховенство на закона и правова държава. Тяхната защита не е поставяна в рамките на прецедент, тя е трайната и последователна традиция, обединяваща над 500 милиона европейци.

Събитията от последните години поставят под въпрос стремежите на Турция за членство в Европейския съюз.

Централизирането на власт в една институция и едно лице, атаките срещу демократичната опозиция и свободата на словото и пътят към авторитарна държава само ще се задълбочат с предстоящия референдум.

От тази гледна точка е недопустимо представители на турската държава да провеждат агитация, събития, срещи и митинги сред общности в България и Европейския съюз по отношение на този референдум", заявяват още от РБ.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

06.03 2017 в 16:01

Тея пичуе са се объркале малце. В България, за разлика от Германия не живеят турски изселници, които имат право да гласуват в този референдум. Те повече от половината български граждани, живеещи в Турция нямат право да гласуват на референдума им, та какво остана за България?!
Ало, сверете си часовниците! В Турция има български граждани, които могат да гласуват за референдумите и изборите в България. Не обратното.