Проф. д-р Петранка Троянова: Трябва да отдалечим търговията от здравеопазването

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2021 в 14:40 566 0

Държавните и общинските болници са гръбнака на нашето здравеопазване. В момента всички те са търговски дружества. За съжаление това дава възможност да се изкривят някои принципи на медицината, превръщайки я в търговия. Ние бихме желали да отдалечим търговията от здравеопазването.

Това каза проф. д-р Петранка Троянова, кандидат за депутат от БСП в София. 

"Една от мерките, които предлагаме и ще работим тя да се случи, е да се отмени търговският статут на университетските, областните и общинските болници", обясни тя и допълни, че промяната ще е много трудна.

По думите й "БСП за България" със своя експертен потенциал, с политическия си опит и с волята си за промяна може да направи необходимите реформи.

"Затова съм част от партията и ще работя за изграждането на едно съвременно, солидарно, достъпно и равнопоставено здравеопазване", заяви тя.

Кандидатът за народен представител обясни, че "БСП за България" ще настоява да се въведе личната електронна здравна карта. "Тя ще дава информация както за здравния статус на пациента, така и информация дали той е осигурен, тъй като по последни данни 14% от населението не плаща здравни вноски. Искаме и лекарствата за децата до 14-годишна възраст да са безплатни", изтъкна социалистката.

Проф. Троянова засегна и темата с липсата на персонал и медицински специалисти. "Много от тях са в пенсионна възраст, а младите заминават в чужбина. Някои специалности, като анестезиология и реанимация, микробиология, патоанатомия, педиатрия, не се харесват на младите, тъй като се тежки и трудни. Трябва да върнем достойното заплащане на лекарите и медицинския персонал. Така ще мотивираме младите хора да останат и да работят тук", каза изтъкнатият лекар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови