ПП МИР сезира Президента, ЦИК и МВнР за огромна изборна манипулация зад граница

OFFNews 26 март 2021 в 10:27 4051 0

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев сезира Президента на България Румен Радев, Централната избирателна комисия и Министерството на външните работи за огромна изборна манипулация във всички избирателни секции в чужбина. Поводът е отказът на парламентарно представените партии и коалиции да впишат част от сънародниците ни зад граница като доброволци по време на изборния ден.

Въпреки голямото желание и безпрецедентната организация на българите в чужбина няма нито един вписан доброволец зад граница, алармират от ПП МИР, с която се свързаха десетки българи от чужбина с молба за съдействие. Опасенията на българите в чужбина е, че ставаме свидетели на пореден опит за изборна манипулация и прикриване на нарушенията по време на парламентарния вот на 4 април.

"Моля за Вашето съдействие секционните избирателни комисии зад граница да бъдат допълнени с доброволци. Доброволческата мрежа, създадена от сънародниците ни зад граница обхваща на практика всички континенти и успя самостоятелно и въпреки всевъзможните пречки от всякакъв характер, да принуди управляващите да задейства своите външни представители и да бъдат образувани над 470 секции", заяви в писмо до президента Румен Радев Симеон Славчев.

"Почти всички доброволци, които направиха и невъзможното, за да има толкова много изборни секции в чужбина и отделиха невероятно много енергия, средства и упоритост в преследване на конституционното си право да гласуват, са на път да отпаднат от процеса по провеждане и контрол върху изборния процес. Това е така, защото въпреки предложените от сънародниците ни зад граница списъци за състав на секционните комисии, парламентарните партии и коалиции отхвърлиха предложението им да бъдат включени като членове на СИК", заяви още председателят на ПП МИР.

От политическата партия коментираха, че в продължение на няколко месеца от МВнР неколкократно, и то в писмен вид, са били изисквани нарочни списъци с предложени участници в състава на СИК и доброволци, предвид настоящото положение с пандемията от КОВИД-19 и нуждата от много допълнителни действия в съзвучие с противоепидемичните мерки на местните власти.

"Във връзка със създалата се ситуация ПП МИР предлага на основание чл. 104, ал. 1 от Изборния кодекс МВнР и ЦИК да допълнят съставите на СИК с доброволци от подадения към МВнР списък", заяви още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови