ПП-ДБ-СС с призив да се гласува с машини в неделя

OFFNews 26 октомври 2023 в 12:43 1095 3

Урни

Снимка БГНЕС/архив

“Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” излязоха с призив към българските граждани да се гласува с машини в неделя на местните избори.

“Уважаеми български граждани, излезте и гласувайте в неделя за свои представители в местната власт! Гласувайте с машина, за да ограничим манипулациите и неволните технически грешки на вота!”, се казва в призива на трите организации.

От ПП, ДБ и “Спаси София” припомнят, че машинното гласуване е най-голямата гаранция, че гласът на избирателите ще бъде зачетен. Машините намаляват до нула опасността от фалшификация на вота за разлика от хартиените бюлетини, където партиите на миналото са усъвършенствали схемите за манипулации. Освен това машинният вот елиминира невалидните гласове.
От ПП, ДБ и СС припомнят как ще се гласува, тъй като на някои места според общината и населеното място ще се използват 4 бюлетини на първия тур:

Има четири вида избори: за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район (в София, Пловдив и Варна) и за кмет на кметство. Практически избирателите имат възможност за три избора - за общински съвет, общински кмет и районен кмет, или за общински съвет, общински кмет и кмет на кметство. Всеки може да участва и в трите избора, само в два или само в един от тях. На първата страница на машините трябва да се отбележи в кой от изборите гражданинът иска да участва.
За общински съветници може да се гласува и преференциално, като освен номера на избраната листа, вдясно може да се избере и номер на кандидата от нея, който избирателят предпочита. Пред всяка изборна секция се изнесени пълните списъци с номерата на кандидатите за кметове и за общински съветници.

На сайта на ЦИК е качен симулатор на гласуването с машина и всеки избирател може да проиграе предварително стъпките за неделя. Но и в самия изборен ден гласуването с машина е лесно и удобно, като се следват инструкциите на екрана за всяка стъпка. Накрая машината отпечатва разписка за всеки отделен вот. 

Избирателят сгъва разписките на две, подава ги на член на секционната избирателна комисия за печат и ги пуска всичките в урната за машинно гласуване. Хартиените бюлетини се пускат в друга урна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

3

leomesi

27.10 2023 в 10:47

Ох, пак искат да се изкарат модерни и дигитализирани и да блеснат в очите на хората...

1017

2

IvoIvo

27.10 2023 в 10:37

Колкото и призива да правят, няма да им се получи...

400

1

демотиватор

26.10 2023 в 15:08

Очарован от Великите Промени, Великите Цени, Великите Боляри ще ви избéра ДС-арчето, много ясно, със или без машинарията, хем и Смучи София е у кюпа (ツ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!